Miljøjurist: Total står til at vinde klagesag om skifergas

Onsdag udløber klagefristen over den VVM-redegørelse, som olieselskabet Total har fået udarbejdet om sine forestående prøveboringer efter skifergas i den nordjyske undergrund.

Otte klager er indløbet til Miljø- og Naturklagenævnet over den rapport, som skal vurdere prøveboringernes virkning på miljøet, den såkaldte VVM-redegørelse. Klagerne håber på, at nævnet i morgen vil give indsigelserne opsættende virkning, så prøveboringerne ikke kan gå i gang, før nævnet har vurderet klagerne.

Professor i miljøret ved Københavns Universitet Peter Pagh ser dog ikke klagernes indhold vægtig nok til, at de vil få opsættende virkning, da det ifølge ham også er yderst sjældent, at klager i dette stadie får den virkning.

Læs også: Frederikshavn har godkendt Totals grundvandsboring til skifergas

»Samtidig går de i forvejen med livrem og seler i det her projekt, for det er helt særligt, at der overhovedet bliver foretaget en VVM for en prøveboring, og ikke først til det egentlige projekt, som det sker ved konventionelle olie- og gasboringer, «siger Peter Pagh.

Men netop det at se på Totals prøveboringer som et projekt for sig er et gennemgående kritikpunkt fra de foreninger og borgere, som har klaget til Naturklagenævnet.

I VVM’en har Total kun beskrevet prøveboringerne og ikke effekterne af kommerciel udvinding af skifergas ved hjælp af den omdiskuterede hydraulisk fraktureringsmetode.

Læs også: Forskere: Spildevand fra skifergas-boring skyld i 200 jordskælv

»Selvom Frederikshavn Kommune har besluttet at behandle prøveboringerne som et selvstændigt projekt, skal olieselskabet stadig ifølge loven oplyse om de kumulative effekter«, siger formand for Netværk til Oplysning om Skifergas, NOS, Carsten Cederholm.

NOS er en af de foreninger, som har indgivet klage om VVM’en. Carsten Cederholm mener ikke, at Total kan ikke splitte projektet op i mindre dele og dermed slippe uden om at oplyse om de konsekvenser, som skifergasudvinding kan få.

Professor i miljøret Peter Pagh mener dog ligesom Frederikshavns Kommune, at reglerne er overholdt, da der endnu ikke er ansøgt om tilladelse til kommerciel udvinding og at det også kun vil ske, såfrem prøveboringerne viser, at det kan betale sig.

Læs også: 66 høringssvar til VVM-rapport om skifergasboring

»Selvfølgelig regner olieselskabet da med, at der er gas at komme efter, når de poster så mange penge i at efterforske. Men det er irrelevant, hvad der vil følge efter, for det er et helt andet projekt,« siger Peter Pagh.

Han mener heller ikke, at NOS kommer nogle vegne med at klage over, at Total selv har stået for VVM’en, som selskabet har fået Rambøll til at udarbejde. Det er tidligere forsøgt klaget over flere gange, at det er ansøger, som skal undersøge sig selv, forklarer Peter Pagh:

»Men det sker ud fra princippet om, at det er forureneren, der betaler. Så længe den relevante myndighed undervejs godkender, at de rigtige ting bliver undersøgt, er det helt efter reglerne,« siger professoren.

Læs også: 100 ton skifergas-kemikalier lækker i Statoil-brand

Carsten Cederholm er alligevel overbevist om, at klagerne her har en god sag. Han mener, at det er endnu et eksempel i en række af tilfælde, hvor myndighederne giver bygherrerne for stor selvbestemmelse over, hvad der skal undersøges og hvor grundigt.

»Det vigtigste er, at VVM’en indeholder de rigtige overskrifter, så embedsmændene nemt kan tjekke, om den kommer omkring det hele. Indholdet er en anden sag. I dette tilfælde er rapporten bare gået gennem myndighederne uden rettelser,« siger NOS-formanden.

Foruden NOS har også Danmarks Naturfredningsforening, Frederikssund Klimaforening, Greenpeace, Vedvarende Energi på vegne af Vendsyssel Energi- og Miljøforening og lokale naboer til prøveboringerne i Dybvad klaget over VVM’en.

Læs også: Total starter boremaskinerne før klagefristen udløber

Hvis Miljø- og Naturklagenævnet i morgen afgør, at klagerne ikke får opsættende virkning, vil Total kunne fortsætte forberedelserne til udboringer af kerneprøver fra de nordjyske skiferlag. Ellers må selskabet vente, til klagerne er færdigbehandlet.

Det er dog ikke i håb om at udskyde projektet, at klagerne har anmodet om opsættende virkning, understreger Carsten Cederholm.

»Vi ønsker simpelthen, at konsekvenserne bliver undersøgt til bunds, inden boringerne bliver sat i gang. Når først projektet ruller derudaf, vil det blive meget svært at trække tilbage igen, selvom det skulle vise sig, at få skadelige effekter på miljøet,« siger han.

Følg Ingeniørens dækning af skifergas her

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>