Nu tester Europa produkter for hormonforstyrrende stoffer

Det har indtil nu været lovligt at sende kemikalier på markedet i EU, uden at de er testet for, om de indeholder stoffer, der kan skade hjernens udvikling eller være hormonforstyrrende.

Men i starten af det nye år skal det være slut. EU’ kemikalieagentur ECHA har netop vedtaget, hvad Danmark har presset på for at få gennemført i ti år: at kemikalieindustrien skal teste sine produkter for netop disse effekter.

»Det er en stor sejr, at vi nu endelig får testet mange stoffer, om de er hormonforstyrrende. Der er grund til at være bekymret for de hormonforstyrrende stoffer, som blandt andet kan påvirke vores evne til at få børn,« siger miljøminister Kirsten Brosbøl om den nye EU-lovgivning i en pressemeddelelse.

Læs også: Minister: EU sylter kampen mod hormonforstyrrende stoffer

Der er med det nye test-krav tale om en udvidelse af EU’ eksisterende kemikalielovgivning kaldet REACH, som går ud på, at industrien skal teste deres kemikalier for en række skadelige virkninger og opgive resultaterne i et register.

Det er i forvejen et krav at teste stoffer for, om de kan skade reproduktionsevnen. Men ikke for om de er hormonforstyrrende, som længe har været mistænkt for blandt andet at give misdannede kønsorganer hos drenge og forårsage brystkræft hos kvinder.

Hos miljøorganisationen Det Økologiske Råd er kemikaliemedarbejder Lone Mikkelsen ligesom miljøministeren også begejstret for, at det endelig er lykkedes at få inkluderet hormonforstyrrende stoffer i REACH.

»Det er et meget positivt skridt i den rigtige retning, som vi har kæmpet for i flere år,« siger Lone Mikkelsen.

Læs også: Rigshospitalet: Udbredte industrikemikalier skader sædkvaliteten

Selve testmetoden har ligget klar siden 2011 og går ifølge Lone Mikkelsen ud på, at man måler afstanden mellem kønsorganet og anus på hanrotter. Hvis afstanden er kortere end den burde, er det en indikator på, at hannen er blevet feminiseret, som kan skyldes hormonforstyrrelser.

»I den perfekte verden burde man teste videre herefter, om stoffet påvirker udviklingen af astma hos børn, testikelkræft eller nogle af de mange andre effekter, som stofferne kan have,« siger hun.

Men efter den første test, er det op til medlemslandene at vurdere, om de vil kræve flere tests, og på den baggrund forsøge at få indført et nationalt forbud mod stoffet.

Læs også: EU: Derfor afviste vi dansk særforbud mod phthalater

Kravet om test for hormonforstyrrende stoffer får ikke tilbagevirkende kraft, hvilket vil sige, at stoffer som er testet retmæssigt i henhold til REACH i dag, ikke vil blive tilbagekaldt for at blive testet, om de har hormonforstyrrende effekter.

Derimod vil det blive obligatorisk at teste alle stoffer, som kemikalieindustrien vil sende på markedet i EU fremover. Herudover ligger der en liste på omkring 200 stoffer hos EU’s kemikalieregister, der allerede er i handlen, men som ikke er færdigtestede og dermed vil blive omfattet at det nye krav.

Læs også: Ekspert-panel: Bisphenol A-grænseværdi skal sænkes til en tiendedel

»Vi har ikke kendskab til, hvilke stoffer listen indeholder. Men vi håber, at den omfatter stoffer som Bisphenol A og parabener, der kan være hormonforstyrrende, så de også bliver testet, selvom de allerede er på markedet,« siger Lone Mikkelsen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>