Om to år kan din Cadillac køre selv

Det virker ikke umiddelbart som en god idé at slippe rattet, når man kører 110 kilometer i timen på motorvejen. Men hvis bilen selv formår at blive i sin bane, følge trafikken og bremse op, hvis der skulle blive brug for det, er det en anden sag.

Sådan en bil er klar om to år, lover bilproducenten General Motors (GM). Visse 2017-modeller af Cadillac bliver udstyret med teknologi, som GM kalder Super Cruise, og så bliver det lidt mere sikkert og behageligt at køre på motorvej.

Læs også: Google bliver bilproducent: Her er bilen uden rat, speeder og bremser

Uanset om der er fri bane, eller om man sidder i en lang kø, der kun rykker sig fremad i sneglefart, vil man kunne slippe rattet og fjerne fødderne fra pedalerne i de nye Cadillac-modeller, der vil bruge radarer, ultralydssensorer og kameraer til at holde øje med trafikken.


Jeremy Salinger har stået i spidsen for udviklingen af GM’s Super Cruise-teknologi, som han her afprøver. (Foto: General Motors)

GM vil dog ikke gå så langt som til at påstå, at man så kan læne sig tilbage og læse avisen, mens bilen klarer resten. Føreren skal stadig være opmærksom, fremgår det af en pressemeddelelse fra firmaet.

De nye Cadillac-biler bliver også forsynet med trådløst kommunikationsudstyr, så bilerne kan snakke sammen – såkaldt vehicle-to-vehicle-teknologi (V2V). Det kan øge sikkerheden, når bilen foran for eksempel meddeler, at den bremser.

Læs også: Førerløs Google-bil skal alligevel have rat og pedaler

Allerede i dag kan man købe biler med fartpilot, der selv tilpasser hastigheden efter de andre biler på vejen (adaptiv cruise control), og som sørger for, at man holder sin bane. Mange biler kan også selv bremse, hvis der er fare for en kollision – i hvert fald hvis hastigheden ikke er for høj.

Inden for et par år kommer der endnu bedre teknologier til, der kan gøre bilturen mere sikker og mindre stressende, og GM er langt fra den eneste bilproducent, der arbejder på at implementere dem – også i modeller, der ikke tilhører luksusklassen.

Producenter som Volvo, Toyota, VW og Nissan vil lancere biler, der kan noget af det samme som de kommende Cadillacs – om end det kun er GM, der har meldt ud, at man om to år vil kunne fjerne hænderne fra rattet ved høje hastigheder.

Læs også: Volvo tester vejmagneter til selvkørende biler

De selvkørende biler, der kan bringe os frem til vores bestemmelsessted, uden at vi behøver at gøre andet end at fortælle adressen, kommer til gengæld ikke på markedet lige foreløbig, selv om firmaer som Google og Tesla arbejder på at udvikle dem.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>