Rigets it-system gav fri mulighed for misbrug

Det bliver hen ved umuligt at bevise, om ansatte på Rigshospitalet har misbrugt it-systemet, der administrere graviditetsskanninger til at sælge oplysninger om kendte til Se og Hør. Hospitalet har nemlig først indført logning på systemet for halvanden måned siden. Det skriver MediaWatch.

Det er systemet ’Nakkefold Booking’, som uden logning har givet ansatte fri mulighed for at hente personfølsomme oplysninger, uden at det kan opdages. Yderligere er ingen ansatte på Riget blevet adspurgt om deres kendskab til det mulig læk, viser et udkast til et referat fra Datatilsynets inspektion på Rigshospitalet d. 20. august.

Læs også: Nets klar til at retsforfølge Aller efter Se og Hør-skandale

»Der er ingen, der tænker, at nogen kan have været inde i et it-system og finde oplysninger. Så der er ingen, der tænker på it-systemer, logning eller andet. I forbindelse med den her Se og Hør-sag kommer spørgsmålet om logning op, og der opdager man, at der slet ikke er nogen log på det her system. Det sætter vi selvfølgelig i gang og får lavet hurtigst muligt,« siger Kurt Stig Jensen, centerdirektør for Juliane Marie Centret, som står for graviditetsscanningerne, til MediaWatch.

Det er et krav i persondataloven, at informationer om for eksempel graviditetsskanninger logges.

Mistanke om læk siden 2011

Indførelse af logning på it-systemet, der bruges, når der bestilles tid til skanning, kommer to måneder efter, at Datatilsynet oprettede en sag mod hospitalet i forbindelse med Se og Hør-sagen. Her har flere tidligere ansatte på magasinet fortalt, at Se og Hør angiveligt har haft en betalt kilde på Rigshospitalet. Men mistanken om lækket fra Riget kom allerede i 2011 fra Anders Lund Madsen, der sammen med sin kæreste to gange blev mødt af Se og Hør-journalister efter besøg på Rigshospitalet. Det fik ham til at henvende sig til hospitalet gennem sin advokat.

Læs også: Nets advaret om sikkerhedsbrist i 2007

I den forbindelse vurderede hospitalet selv, at ingen ansatte havde lækket oplysninger om parret til Se og Hør. Men den vurdering har altså udelukkende bygget på hospitalsledelsens tillid til personalets forståelse for tavshedspligten. I stedet har ledende medarbejdere tidligere foreslået, at lækket kunne komme fra andre hospitalsbesøgende, der har delt venteværelse med tv-værten.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>