Så går det løs: Nu er der strøm på motorsportens elektriske klasse

Efter to års forberedelser er speederne nu for første gang trykket i bund til verdens første Formula E-racerløb. I dag, lørdag 13. september kl. 9.30 dansk tid, går det løs på en 3,44 km lang bybane i den kinesiske hovedstad, Beijing.

Herefter går det i de kommende måneder derudad med yderligere ni løb, alle på baner i centrum af verdens storbyer – blandt andre London, Berlin og Miami.

Det skorter ikke på prominente personer, som enten har valgt at lægge sponsorpenge i løbsserien, glamour til pitten eller kørererfaring i cockpittet. Alene blandt kørerne kan man tælle tre sønner af tidligere verdensmestre i Formel 1 (Nelson Piquet jr., Nicolas Prost og Bruno Senna) og flere tidligere Formel 1-kørere (Nick Heifeld, Jarno Trulli og Lucas di Grassi).

I pitten vil man kunne støde på folk som erhvervsmanden og milliardæren sir Richard Branson, skuespilleren Leonardo DiCaprio og den tidligere Formel 1-kører Mario Andretti.

Spørgsmålet er, om miljøbevisthed, elteknik, bybaner og berømtheder tilsammen vil kunne give Formula E den opmærksomhed, der skal til, for at publikum vælger at gå til racerløb med elektriske biler?

Samme bil til alle

Motorsportsorganisationen FIA, som også står bag Formel 1-løbene, forsøger at holde udviklingsomkostningerne til de elektriske biler nede ved, i hvert fald første år, at stå for leveringen af ens biler til alle hold.

Bilen hedder Spark-Renault SRT 01E og er udviklet af Spark Racing Technology i samarbejde med Renault. Elmotor og styringselektronik leveres af McLaren Electronic Systems, mens det er Williams Advanced Engineering, der står for batteriet.

Racerkører Jan Magnussen Jeg er ikke imod elektriske racerbiler. Men under et løb kører de ikke hurtigere end en Formel Ford – det er alt for langsomt til at være interessant. Og så mangler lyden fuldstændig. Det kan være, at jeg engang i fremtiden bliver fan, men ikke som det ser ud nu.

Le Mans-vinder John Nielsen Det er et spændende – og modigt – forsøg på at bringe motorsport ind i storbyerne, det tager jeg hatten af for. Racerløb har meget med personligheder at gøre, og her har de gjort et flot stykke arbejde med at tiltrække spændende kørere.

F1-kommentator Jens Winther jr. Jeg tror ikke, at de vil flytte tilskuere fra F1 til Formula E. Men måske kan Formula E tiltrække tilskuere, som normalt ikke ville se motorløb. Men lad være med at sælge det som et grønt initiativ – det handler om teknologisk udvikling, og her er elteknik og motorsport i byerne en spændende vej.

Motorsportsekspert Thomas Wulff Formula E kan blive et interessant supplement til traditionel motorsport. Men hvis man holder dem op mod hinanden, så tror jeg, at vi som forbrugere har mere glæde af den teknologiske udvikling, der sker i F1.

Motorløb er måske ikke ligefrem i krise, men når det gælder en løbsserie som Formel 1, har der gennem de senere år været en dalende interesse. Kritikerne peger på, at Formel 1 ikke længere giver tilskuerne, hvad de gerne vil have: dramatik og motorlarm. Samtidig har Formel 1 kun i begrænset omfang taget nye formidlingsformer som netstreaming og sociale medier til sig.

Alt det vil Formula E gerne ændre. Nu skal publikum inddrages i selve løbet, og sociale medier og apps skal i spil. Et af de nye tiltag kaldes ‘Fanboost’, hvor seere hjemme fra stuen kan påvirke løbet (se grafik herunder). Løbsdirektør Alejandro Agag taler ligefrem om, at Formula E skal tiltrække ‘smart­phone-generationen’.

Alle løb i Formula E-serien vil blive afviklet i storbyer. Dermed håber FIA, at løbsserien vil give et signal om teknologiske løsninger for at forbedre miljøet. Der er også tænkt på den el, bilerne skal lades op med, forsikrer Alejandro Agag, som gerne vil demonstrere, at løbsserien bygger på bæredygtighed, ikke kun når det gælder bilerne:

»Vi bliver nødt til at sikre os, at energi kommer fra vedvarende energikilder. Hvis det ikke er muligt, vil vi bruge vores egne generatorer, som kører på glycerin baseret på havalger,« forklarer han på Formula E’s hjemmeside.

Formula E transmitteres direkte på TV3 Sport 1.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>