Telekonsulent: IPhone-funktion kan lukke huller i mobilnettet

Forestil dig, at du altid kan gennemføre en mobilsamtale, uanset hvor dårlig teledækningen måtte være, bare telefonen er koblet på en wifi-forbindelse.

Den seneste udgave af Apples iPhone-styresystem, iOS 8, indeholder en funktion, der gør det muligt at koble på mobilnettet, hvis blot telefonen har adgang til et wifi-hotspot. Det vil sige, at det i princippet er muligt at foretage og modtage opkald, selvom der er alt for langt til den nærmeste mobilmast, eller selvom virksomhedsbygningen er så velisoleret, at mobilsignalerne har svært ved at trænge ind i kontoret.

Funktionaliteten kaldes GAN eller Generic Access Network. Det er ikke en specifik Apple-teknologi, men nu er den altså også i iOS 8. Og funktionen kan hjælpe med at få lukket huller i mobildækningen og aflaste det generelle mobilnet.

Telekommentator og direktør i konsulentvirksomheden Netplan Torben Rune peger på, at det er langt mindre omkostningstungt for mobilselskaberne at lade kunderne koble på eksisterende wifi-hotspots, eksempelvis i et tyndtbefolket område, end at opstille en hel mobilmast med alt, hvad det indebærer.

»Det her er noget, rigtigt mange mobilselskaber rundt om i hele verden kigger på i øjeblikket. Lige præcis fordi det kan lukke hullerne, men det er også noget – også de steder, hvor der ikke er huller – der kan det give en meget billigere og mere effektiv måde at ekspedere mobiltrafik på,« siger han.

Torben Rune fortæller, at GAN indtil nu ikke har haft den store udbredelse, men det kan ændre sig netop nu, hvor funktionen har fundet vej ind i de populære iPhones.

Læs også: Telebranche: Ministerens lappeløsning for døde mobilområder langt dyrere end påstået

»Det er klart. Og hvis det begynder at rulle, så vil Android og de øvrige platforme også integrere det. Jeg tror, det vil gå denne vej. Der er flere andre ting, der peger i retning af, at wifi får en større og mere betydningsfuld rolle i forhold til alle vores mobile enheder.«

Og efterhånden som mængden af telefoner, der understøtter GAN, vokser, vil der også være et markedsgrundlag for mobiloperatørerne at gå videre med. De skal nemlig også implementere funktionaliteten i deres netværk, før GAN kan bruges fra mobilen til en operatørs net.

»Det her er i høj grad noget, mobilselskaberne bør kigge ganske voldsomt på, hvis de ikke allerede er i gang med det,« siger Torben Rune.

Også for virksomheder, der kan have svært ved at få et mobilsignal ind i alle afkroge af bygningen, kan GAN gøre en væsentlig forskel, påpeger han. Ganske vist er det i dag muligt at dække sig ind med de såkaldte repeatere, der sender mobilsignaler ind og ud af bygningen, men de er dyre, påpeger Torben Rune. I hvert fald sammenlignet med at bruge det eksisterende wifi-net som opkoblingspunkt.

GAN-træerne vokser dog ikke ind i himlen. Wifi er et åbent frekvensspektrum, modsat de licenserede frekvensområder, som mobilnettet normalt anvender. Dermed kan der opstå problemer med signalet, hvis wifi-forbindelsen bliver forstyrret eller belastet af anden trafik. Den risiko vil flere dog nok være villige til at løbe, hvis alternativet er ingen eller meget dårlig mobildækning.

Derudover, påpeger Torben Rune, kan det vise sig, at teleoperatørerne ikke er udelt begejstrede over udsigten til, at folk i større målestok vender sig til at bruge wifi til opkald i stedet for operatørernes telenet. Det kan eksempelvis resultere i brug af ip-telefoni på mobilen ved rejser i udlandet og dermed slut med selskabernes lukrative roamingtakster, fortæller Torben Rune.

Læs også: Antenne-professor: Datagrundlaget for Ringkøbing-Skjerns mobilkortlægning holder ikke

»Mobilselskaberne ser selvfølgelig mod et skrækscenarie, der går i en anden retning. Afstanden bliver mindre til, at kunden så selv finder ud af at lægge en sip-klient (ip-telefoni) på sin telefon og så kobler teleselskabet helt ud.«

Version2 har forhørt sig hos Telia, Telenor, TDC og 3 for at finde ud af, hvordan de har det med GAN i anledning af, at funktionaliteten har fundet vej ind i Apples nye styresystem.

»Vores netværk understøtter p.t. ikke wifi-opkald via GAN-funktionen, men det er en interessant feature, som vi vil se nærmere på. Det vil kræve yderligere investeringer i netværket for at fungere, så det er naturligvis en vurdering af, hvordan vi bedst udnytter vores ressourcer til at skabe mest værdi for kunderne, når de bruger vores netværk,« oplyser pressechef i Telia David Engstrøm i en mail.

Teleoperatøren 3 oplyser, at selskabet ikke understøtter funktionaliteten for øjeblikket, men at det sikkert er noget, 3 vil se nærmere på. Dog uden at kunne oplyse, hvornår nærmere er.

Rasmus Avnskjold, presserådgiver hos TDC, er heller ikke klar med en dato for, hvornår GAN måtte blive aktuelt hos virksomheden.

»Der er bestemt interessante perspektiver i voice over-wifi, og det er et emne, som vi holder nøje øje med. Når TDC ikke har implementeret voice over-wifi, skyldes det, at teknologien stadig er for umoden til, at vi vil introducere det for vores kunder,« skriver han i en mail.

Telenor er ikke vendt tilbage inden deadline.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>