Uafhængigt Skotland vil stå uden oplagt topdomæne

Skotland er måske på vej til at blive en selvstændig nation og løsrive sig fra Storbritannien. Det vil give store udfordringer for både det nye Skotland og det resterende Storbritannien, men der vil også være en nærmest endeløs stribe af praktiske problemer, som skal løses. Hvilket topdomæne skal Skotland eksempelvis benytte?

Skotske internetdomæner hører i dag ind under Storbritanniens topdomæne .uk, der står for ‘United Kingdom’. Med selvstændighed vil det være oplagt, at Skotland får sit eget topdomæne ligesom alle andre selvstændige nationer.

Men Skotland kommer sent til fadet, når det gælder fordelingen af topdomæner. De mest oplagte muligheder er nemlig taget. Det skriver it-blogger Craig Cockburn.

Danmark og Sverige har topdomæner, som består af første og sidste bogstav i landenes navne på det nationale sprog. Andre lande som eksempelvis Norge og Finland benytter de to første bogstaver.

For Skotland er ingen af disse tilgængelige. Topdomænet .sd tilhører Sudan, og .sc tilhører Seychellerne. Faktisk kan man stave sig hele vejen gennem ‘Scotland’ uden at finde et ledigt topdomæne, der begynder med S, påpeger Craig Cockburn:

  • SC = Seychellerne
  • SO = Somalia
  • ST = Sao Tome og Principe
  • SL = Sierra Leone
  • SA = Saudi Arabien
  • SN = Senegal
  • SD = Sudan

S er tætbebygget område på domænefronten. Ud af 26 kombinationer, der begynder med S, er 22 allerede optaget. De eneste ledige S-domæner er .sf, .sp, .sq og .sw.

Skotland er det mest almindelige navn for det, der måske bliver en ny nation, men der er også andre historiske navne som det latinske Caledonia og det skotsk gæliske Alba, og her er der to ledige muligheder nemlig .ce og .ab ud fra de bogstaver, der indgår i navnene. Alba har dog også været brugt som betegnelse for hele øen Storbritannien.

Topdomænerne er oprindeligt tildelt efter en standard, ISO 3166. Ifølge den standard burde Storbritannien i øvrigt have haft topdomænet .gb for ‘Great Britain’, men briterne var kommet beslutningen om at benytte ISO-standarden i forkøbet og havde etableret .uk og fik lov at beholde det.

Mens skotterne nu kan blive en selvstændig nation uden et oplagt topdomæne, så findes der en lang række territorier og områder med forskellige grader af selvstyre, som har deres topdomæner. Således har både Grønland og Færøerne deres egne nationale topdomæner .gl og .fo.

Andre områder i Storbritannien har også nationale topdomæner. Det gælder eksempelvis Isle of Man med .im og Jersey med .je. Det skete angiveligt på grund af, at de tidlige procedurer for tildeling af nationale topdomæner blot tog ISO-standarden, som var beregnet til postadresser, men ikke tog hensyn til områderne selvstyrestatus.

Skotterne har dog, uanset resultatet af afstemningen, fået lidt mulighed for at vise skotsk selvstændighed gennem domænenavne, da organisationen ICANN, som administrerer domænesystemet, har givet grønt lys for at benytte .scot-topdomænet. Det er imidlertid ikke et nationalt topdomæne, men derimod et såkaldt generisk topdomæne i samme kategori som .name, .mobi og .xxx.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>