Underjordisk spildevandsanlæg skal fremtidssikre Nordhavnen

Snart vil nye og strammere regler gøre det forbudt for krydstogtskibe at dumpe spildevand i havet. Fra 2016 skal nye passagerskibe rense deres spildevand og fra 2018 skal eksisterende skibe følge samme regler.

Derfor har det offentlige selskab By og Havn anlagt et moderne modtageanlæg til spildevand under den nye krydstogtsterminal i Nordhavnen, der netop er udvidet med en 1.000.000 m2 stor landvinding.

Systemet skal gøre det muligt for de store skibe at deponere deres spildevand fra toiletter, bad og andet direkte ind i det offentlige spildevandssystem – med endestationen på renseanlægget Lynetten.


Krydstogtskibenes spildevand ender i Renseanlægget Lynetten.

Det skal gøre Nordhavnen til et mere attraktivt stop på de store skibes ruter.

»Det er en fremtidssikring, for det er den vej tingene går. Reglerne i forhold til skibenes udledning af svovl bliver jo også strammet nu,« siger akademiingeniør Preben Lund fra Niras, der har ført tilsyn med byggeriet.

I dag er det tilladt at at dumpe ubehandlet spildevand i havet, når bare man er mere end 12 sømil fra nærmeste kyst.

Eneste i Danmark

Nordhavnen er det eneste sted i Danmark, der kan tage spildevand fra store skibe direkte ind i byens rørsystem. Og det nye anlæg er lidt af en opgradering fra den metode, man ellers bruger – lastbiler, der kommer og kører spildevandet væk.

  • Spildevand er delt op i kategorierne sort og grå.
  • Sort spildevand er det, der kommer fra toiletskyl.
  • Gråt spildevand er fra bad, vask etc.
  • Det er det grå spildevand, det i dag er tilladt at dumpe i havet.

»Det er en besværlig måde at fjerne spildevand på. Det koster penge, giver lugtgener og skaber trafik på vejene,« fortæller Peter Landgren, der er manager i Copenhagen Malmö Port.

I stedet kan skibene nu via dertil indrettede studse pumpe op til 6.000 kubikmeter af det beskidte vand ind i et underjordisk depot. Når vandstanden i depotet når omkring halvanden meter, dikterer en frekvensomformer, at to pumper automatisk skal lede vandet videre med 130 liter i sekundet.

Igennem endnu et rørsystem kan der tilføres doser af syren jernklorid, der skal neutralisere svovlbrinte i spildevandet. Med andre ord fjerner det den grimme lugt, der også bekæmpes på den måde, at systemet selv skyller rørene igennem med opsamlet regnvand.


Seks kubikmeter af den stærke syre jernklorid holdes bag lås og slå.

Krydstogtterminalen vil ofte være befolket af turister, og netop derfor er der gjort et stort nummer ud af at undgå lugtgener, forklarer Preben Lund.

»Det er der stillet store krav til. Selv luften fra systemet renses med aktiv kul, inden det slippes ud igen,« siger han.

Spildevandet ryger igennem 485 meter ledninger, inden det ender i Lynettens rørsystem på den anden side af vandet, hvor det bliver behandlet sammen med københavnernes spildevand.

Læs også: Danmarks nyindvundne land – se udvidelsen af Nordhavnen

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>