Virksomhed udvikler alternativ til NemID-signatur

Den næste generation af NemID kan få en konkurrent på signatur-området. Den danske specialvirksomhed Signaturgruppen er gået i gang med at lave en alternativ medarbejdersignatur, der enten skal vinde udbuddet i 2015 eller byde sig til som et alternativ uden for den offentlige pakkeløsning.

Signatur-løsningen, der har fået arbejdstitlen SignaturID, skal løfte opgaven for de store aktører på en måde, som den nuværende ’one size fits all’-medarbejdesignatur ikke kan, forklarer firmaets direktør Morten Storm Petersen.

»Der er stor forskel på behovene hos de små virksomheder og de store spillere som kommuner og regioner. På mange måder minder de små virksomheder om private personer, mens de store har helt andre krav til ting som oppetid og support. For eksempel når de bruger det til noget kritisk som medicinkort-oplysninger, så skal det virke døgnet rundt,« siger han til Version2.

Læs også: NemID-navnet kan tages som gidsel af Nets

Med en medarbejdersignatur målrettet de store organisationer, skal det blandt andet blive lettere at administrere den enkelte medarbejders rettigheder.

»Flere steder skal man i dag ind på hver enkelt portal, og angive medarbejdernes rettigheder, og det skalerer ikke ret godt. Det bliver uoverskueligt, og de mister overblikket over, hvem der har fået hvilke rettigheder,« forklarer Morten Storm Petersen.

Det offentlige skal turde have flere leverandøre

NemID-aftalen skal fornys i 2017, og sættes i udbud i 2015. Alt afhængig af, hvordan udbuddet bliver formet, håber Signaturgruppen, at deres signatur-løsning bliver gjort til en del af det offentliges aftale på området. Derfor er det et springende punkt, at det offentlige går væk fra sin strategi om en enkelt leverandør.

»Den største udfordring bliver om det offentlige tør have flere leverandører og splitte infrastrukturen op. Det offentlige løber en større risiko, fordi de bliver ansvarlige for at koordinere mellem de forskellige leverandører, hvis noget ikke fungerer. Spørgsmålet er, om man er klar til at dele opgaven op i bidder eller stadig foretrækker at have én forhandlingspartener med et samlet ansvar,« siger Morten Storm Petersen.

Læs også: Her er 63 holdninger til næste generation af NemID

Hos Digitaliseringsstyrelen selv er man godt klar over, at arbejdsopgaven ændrer sig, hvis der kommer flere leverandører om opgaven.

»Hvis der er flere leverandører, vil der være et behov for at koordinere og sørge for, at tingene hænger sammen. Det har vi et ansvar for. Det er vigtigt, at få en god måde at styre det på, og det er noget, vi ser på nu,« fortæller kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen Marianne Sørensen.

Umuligt uden tjenesteudbydernes samarbejde

Marianne Sørensen er glad for, at Signaturgruppen har meldt sig på banen til at byde på opgaven. Hun ser gerne, at så mange som muligt går ind i udbudet, som styrelsen er i færd med at forberede.

»Den næste udfordring bliver at finde ud af, hvor snitfladerne skal ligge. Vi skal dele opgaven op på en fornuftig måde. Det kan sagtens tænkes, at nogen har en specialiseret viden, som gør dem kompetente til at løse en specifik del af opgaven,« siger Marianne Sørensen.

Læs også: Her er tidsplanen for næste generation af NemID

Hvis Signaturgruppen ikke vinder Digitaliseringsstyrelsens gunst i udbudsrunden til næste år, kan SignaturID blive lanceret som en alternativ til den offentlige løsning, når den tredje generation af NemID rulles ud i slutningen af 2017. På det tidspunkt vil der nemlig være mulighed for, at tjenesteudbyderne opdaterer deres systemer til den nye signatur-løsning og medtager SignaturID i samme ombæring.

»Det vigtigste er, at blive anerkendt af tjenesteudbyderne. Eller er det ret umuligt. Der er ikke meget fidus i at have en medarbejdersignatur, der kun virker halvdelen af stederne,« siger Morten Storm Petersen.

Han understreger, at det er svært for det offentlige at sikre ordentlig konkurrence på området, fordi der ikke er nok, der er interesseret i at byde på opgaven. DanID, der administrere den nuværende NemID-løsning, har fortalt, at de ønsker at tjene flere penge på løsningen i fremtiden. Ifølge Nets har datterselskabet DanID de sidste seks år haft et underskud på 314 millioner.

»Det er ikke ligefrem god reklame,« siger Morten Storm Petersen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>