It-støtte gør skoleelever bedre til at læse – selv når computeren er slukket

En ny undersøgelse af effekten af it-støtte i skoleundervisningen kan lukke munden på kritikere af elektroniske hjælpemidler.

Skoleelever, der får hjælp af it-støtteprogrammer til at læse, bliver nemlig ikke bare bedre til at læse, når de benytter sig af redskaberne.

Når computeren er slukket, og den analoge bog bliver hevet frem, så har fremskridtet hos eleverne nemlig bidt sig fast. Det viser en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI.

»For nogle af de elever, der blev tilbudt it-støtte i undervisningen, blev værktøjet fjernet under selve læsetesten. De klarede sig lige så godt som dem, der havde fået adgang til værktøjet under testen,« siger Christoffer Scavenius Sonne-Schmidt, der er en af forskerne bag undersøgelsen, og uddyber:

»Det tyder på, at eleverne kan opnå en reel forbedring af deres læsefærdigheder, når værktøjet tilbydes i undervisningen.«

De elever, der benyttede sig af it-støtteprogrammer i undervisningen, klarede sig desuden bedre end de elever, der ikke fik støtten. Eleverne med svage læsefærdigheder oplevede den største effekt af redskaberne ifølge rapporten.

Tidligere blev elever med læsevanskeligheder sendt ud af klassen til specialundervisning. I 2012 vedtog regeringen en lovændring om, at specialundervisningen i skolen skulle minimeres, og flere elever skulle inkluderes i den almindelige undervisning.

Undersøgelsen forløb over tre år som en del af et inklusionsprojekt i Horsens Kommune, hvor skolerne forsøgte at bruge it-støtte i almenundervisningen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>