Italiensk Højesteret forbyder tvunget køb af Windows-licens

Italienske borgere har nu ret til at få pengene tilbage for det styresystem, der er installeret på forhånd, når man køber en computer. Den italienske Højesteret har slået fast, at preinstalleret software bryder med forbrugerens frie valg.

Dermed afsluttes en sag som italienske Marco Pieraccioli indledte i 2005 mod computerproducenten HP, fordi han ikke ville betale for det styresystem, virksomheden havde installeret på computeren. I september tabte HP sagen og Pieraccioli fik tilbagebetalt 140 Euro – prisen på det Windows-system og den version af Microsoft Works, han ikke ville have på sin HP-computer – samt alle sagens omkostninger fra it-selskabet.

Læs også: Italiener gør det, som Version2-blogger ikke formåede

Det er den dom, som Corte di Cassazione nu har cementeret som principiel. Italienere har derfor fra nu af fri mulighed for at bruge fx Ubuntu, uden først at betale for et styresystem, der skal afinstalleres med det samme. Pieracciolis italienske advokat kalder dommen for en sejr for fri software.

Dommen gælder ikke kun Windows, men alle forhåndsinstallerede operativsystemer.

I praksis betyder det, at italienere, der køber en computer, hvor et operativsystem er installeret, har ret til at få refunderet softwaren, men beholde computeren. Den eneste betingelse er, at man ikke accepterer licensbetingelserne for softwaren.

Den italienske domstol forklarede, at fordi man accepterer computeren og softwaren separat – henholdsvis i butikken og ved opstart af computeren – så skal det ses som to forskellige produkter.

I Danmark har Version2-bloggeren og FreeBSD-udvikleren Poul-Henning Kamp tidligere tabt en lignende retssag mod Lenovo, hvor han krævede, at få refunderet pengene for en Windows Vista-licens på den maskine, han havde købt.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>