Kildekoden til 1970′er styresystemet CP/M kommer på museum

Det begyndte i 1974 som et stykke software, der kunne udnytte de rasende hurtige 8 tommer disketter, som var kommet på markedet og gjorde det muligt at droppe papirstrimlerne til datalagring. I 1976 lå det klar som det første kommercielle styresystem, der var udviklet til at være let at overføre mellem de forskellige personlige computere, som var dukket op.

Styresystemet CP/M er nu 40 år efter den første prototype kommet på museum. Det er Computer History Museum, som nu i digital form udstiller kildekoden til den første udgave af CP/M.

CP/M blev skabt af Gary Kindall, som arbejdede på deltid for Intel og siden stiftede Digital Research. I slutningen af 1970′erne og begyndelsen af 1980′erne var CP/M populært til de personlige computere, men da IBM lancerede IBM PC i 1981, så blev det med PC DOS leveret af Microsoft.

Digital Research var angiveligt blevet tilbudt at levere styresystemet til IBM’s nye maskine, men de to kunne ikke nå til enighed om en aftale.

En af grundene til CP/M’s tidlige succes var, at det var skrevet i programmeringssproget PL/M og ikke i det mere maskinnære assembler. Det gjorde det lettere at overføre styresystemet mellem forskellige hardwareplatforme, hvilket var en stor fordel på et tidspunkt, hvor udviklingen af den personlige computer stadig var i pionerdagene.

I 1970′erne var en personlig computer ofte et samlesæt. Det var eksempelvis også tilfældet med Apples første computer, hvor man selv skulle bygge et kabinet. Det var med andre ord både før pc’er kom i ens, beige kasser af metal og plastik, og før designere som Jony Ive gjorde dem til objekter, der kunne stå fremme på sofabordet, når der kom gæster.

CP/M blev solgt sammen med cirka 200 forskellige modeller af personlige computere i 1980, og styresystemet var så populært, at – og nu må yngre læsere holde godt fast i iPad’en – Microsoft producerede et udvidelseschipkort til Apples Apple II-computer, så den kunne køre CP/M og de programmer, som var tilgængelige til CP/M.

Det er værd at bemærke, at et styresystem på daværende tidspunkt ikke var helt det samme, som styresystemerne udviklede sig til i begyndelsen af 1980′erne. CP/M og den første version af QDOS var basalt set blot beregnet til at håndtere filer ved at kopiere, flytte og slette dem, samt at indlæse programmer. Det var før egentlig multitaskning og indlæsning af drivere til eksterne hardwareenheder.

Computer History Museum har gjort kildekoden til fire af de første udgaver af CP/M tilgængelige for offentligheden.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>