Konsulenter: Forsvarets gamle skibe kan bruges til ubådsjagt

I kølvandet på den frugtesløse undervandsjagt i skærgården ud for Stockholm er Danmarks evner til at hævde suveræniteten kommet til debat. Skulle mystisk undervandsaktivitet forekomme i danske farvande, er forsvaret med sit nuværende materiel nemlig ikke i stand til effektivt at finde ubudne fartøjer, der gemmer sig under havoverfladen.

Den situation kan dog hurtigt ændres, mener et konsulentfirma, der i øjeblikket samarbejder med Forsvarets Materieltjeneste om at opgradere og sælge de udfasede skibe af den såkaldte Standard Flex-type til kystvagtopgaver i andre lande.

Standard Flex-skibene er nemlig ideelle til at varetage eftersøgningsopgaver, og takket være en unik modulær opbygning kan de udrustes med lige den type af missionsmoduler, man måtte ønske, lyder det fra konsulentfirmaet Griffin People.

Læs også: Forsvaret aner ikke, om der er ubåde i dansk farvand

»Hvis politikerne ellers synes, det er en god idé, så kunne skibene udstyres med eksempelvis slæbesonarer, der kan bruges til at finde og identificere fartøjer under havoverfladen,« siger Niels Borck, der er maritim rådgiver hos Griffin People.

I løbet af seks til ni måneder kan de første skibe være klar til tjeneste for mindre end en tredjedel af, hvad nye skibe ville koste, forklarer han og lægger ikke skjul på, at han mener, en øget tilstedeværelse i de danske farvande er nødvendig i det nuværende politiske klima.

»I stedet for at sælge dem til spotpris så genbrug dem dog. Ud over de egenskaber, de kunne have i forbindelse med suverænitetshævdelse af alt under ti meter og ned til havbunden, har de jo også andre egenskaber som for eksempel minerydning, og de kan generelt give en forøget tilstedeværelse i vores farvande,« siger han.

Bedre end ingenting

Standard Flex-skibene tilhører søværnets Flyvefisken-klasse, men langt størstedelen af de 14 skibe i klassen blev udfaset som følge af besparelser i forsvarsforliget fra 2010. Siden har man forsøgt at sælge skibene til blandt andre Libyen, Indonesien og Portugal.

Det mener Niels Borck er en stor fejl, når man tager den nye sikkerhedspolitiske situation i betragtning, og han peger derfor på, at skibene blandt andet ville kunne indgå i en støtterolle i undervandseftersøgninger, hvis man vælger at udstyre de kommende flådehelikoptere med sonarudstyr.

Læs også: Orlogskaptajn: Derfor er det så svært at finde ubåd i svensk skærgård

Det var jo netop samme teknologi, som svenskerne anvendte i deres ‘ubådsjagt’ for nylig, hvor de jo ikke havde den store succes. Hvad får så jer til at tænke, at det er en god måde at bedrive undervandseftersøgninger på?

»Det er i hvert fald bedre end ingenting. Problemet er, at de skibe, vi har i dag, slet ikke er bygget til at undersøge havet på dybder under ti-femten meter. Det kunne man bringe Standard Flex-typen til at kunne ved at installere det rigtige materiel og dermed dække den mangel, der tydeligvis er i Danmarks forsvarsudstyr,« siger Niels Borck.

Hvad vurderer du, det kommer til at koste?

»Det kommer an på ambitionsniveauet, men en skrabet udgave kunne man få for under 30 procent af det, en nybygning ville koste. Sådan en ville bevæge sig op i nogle helt andre prisklasser. Vi har jo et glimrende skrog, der kan være basis for det udstyr, man måtte finde interessant,« siger Niels Borck.

‘Plug and play’-løsning

Han forklarer, at skibene indeholder fire standardiserede modulpositioner, der fysisk er udformet som containere. Hver container har tilslutningsmuligheder i form af strøm, ventilation og netværkstilslutning, så operationsrummet om bord nemt kan koble sig på og kommunikere med udstyret.

»Den store fordel ved de her Standard Flex-skibe er deres missionsmoduler, hvor man kan tilslutte det, man måtte ønske sig. De er netop udviklet som en slags ‘plug and play’-løsning,« forklarer han.

Griffin People har derfor sendt et brev til Folketingets Forsvarsudvalg, hvori firmaet beder om muligheden for at præsentere deres idé for politikerne, men har endnu til gode at høre tilbage fra udvalgets medlemmer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>