Spørg Scientariet: Hvornår er det farligt at spise kartofler?

Mohammad Z. Amirani har skrevet: Jeg har hørt, at grønne tomater og kartofler indeholder atropin. Hvor meget indeholder disse grøntsager af stoffet, og i hvilke mængder er det farligt/giftigt for mennesker?

Kirsten Pilegaard, seniorrådgiver, og Morten Poulsen, seniorforsker, Afdeling for Toksikologi og Risikovurdering, DTU Fødevareinstituttet, svarer:

Det korte svar er, at der ikke findes atropin i kartofler eller tomater. Måske tænker læseren på solanin.

Hvis du spiser grønne kartofler, risikerer du at få mavekramper, kvalme, opkastning og diarré. Når kartofler udsættes for lys, danner de mere af de giftige stoffer glykoalkaloider (en blanding af solanin og chaconin) og det grønne farvestof klorofyl.

Klorofyl er ufarligt Det er ikke til at se eller smage, om de giftige stoffer er til stede. Kartofler, der er meget beskadigede eller spirede, kan også have et højt indhold af glykoalkaloider.

Indholdet af de giftige stoffer er højest i skrællen som værn mod råd, svamp og insekter. Når kartoflen bliver beskadiget, danner den ekstra meget giftstof, fordi den tror, at den er under angreb.

Hvis kartoflen er frisk og ubeskadiget, kan man sagtens spise skrællen med, da den indeholder vitaminer og fibre, men man skal undgå kun at spise kartoffelskræller, f.eks. som friterede, da de kan have et højt indhold af giftstoffer. Man kan ikke koge eller stege de giftige stoffer væk.

For en sikkerheds skyld bør du smide kartoflen ud, hvis den er beskadiget eller grøn, og fjerne spirer på spirede kartofler.

Spis kun kartoflens knold, aldrig plantens andre dele som blomster, blade, spirer, stængler, frugter, fordi de har et meget højt indhold af giftstoffer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>