WHO: Ebola-serum kan være klar i Vestafrika om to uger

Inden for to uger kan vigtige foranstaltninger til at bekæmpe den dødelige ebola-virus være på plads i de tre lande i Vestafrika, der er hårdest ramt. Det meddeler WHO’s vicegeneraldirektør onsdag.

Ifølge BBC’s oplysninger arbejder flere partnerskaber på at klargøre faciliteter i landene, der kan gøre det muligt at udtrække blodplasma fra overlevende ebola-patienter. Blodserummet skal derefter gives til ebola-ramte, da det indeholder de antistoffer, der slog virusset ned hos den raske patient. WHO håber, at faciliteterne vil stå klar i det vestafrikanske land Liberia allerede inden for to uger.

»De partnerskaber, der arbejder hurtigst, er i Liberia, hvor vi i de kommende uger håber, at der vil være faciliteter klar til at indsamle blodet, behandle det og være i stand til at forarbejde det til endelig brug,« udtaler vicegeneraldirektør i WHO Marie Paule Kieny til BBC.

Det er uvist, hvor effektiv behandlingsmetoden vil være, da der findes fem kendte hovedstammer af virusset, der hver især har en række forgreninger. En spansk sygeplejerske, der skulle have været den første på det europæiske kontinent til at blive smittet med ebola, er angiveligt blevet rask som følge af behandlingsmetoden.

Læs også: Statens Serum Institut: Derfor er der ingen ebola-vaccine

Behandlingerne er ifølge Marie Paule Kieny ikke uden risici, da serummet ikke uden videre kan gives til syge patienter. Blodet skal først testes for andre udbredte sygdomme i Afrika såsom hepatitis og hiv.

Samtidig er det stadig uvist, hvor store mængder af blodserum der vil være til rådighed til de mange tusinde, der er smittet med det dødelige virus i Liberia, Sierra Leone og Guinea, der er hårdest ramt af udbruddet.

Flere vaccinationer i støbeskeen

Samtidig er det mere langsigtede arbejde med udvikling af en decideret vaccination mod virusset også ved at tage fart. WHO kunne onsdag berette om to lovende vaccinekandidater, der i øjeblikket er under kliniske test hos medicinalvirksomheder i henholdsvis USA og Canada.

Den ene består ifølge The Guardian af en blanding mellem et forkølelsesvirus fra chimpanser og et ebola-protein. Den anden går under navnet VSV-EBOV og gives i øjeblikket til frivillige forsøgspersoner ved det amerikanske militære forskningsinstitut Walter Reed i Maryland.

Testene skal på rekordtid afgøre, om vaccinerne er sikre at anvende på mennesker, og derefter er det WHO’s håb at kunne give vaccinerne til op mod 20.000 nødhjælpsarbejdere allerede i begyndelsen af 2015.

Arbejdet med en effektiv vaccine er afgørende for nødhjælpsindsatsen i de ramte lande i Afrika, da op mod 200 nødhjælpsarbejdere indtil videre er omkommet af smitten.

Onsdag morgen kunne også den danske biotekvirksomhed Bavarian Nordic meddele, at dens vaccinekandidat i kombination med en hollandsk virksomheds teknologi havde vist 100 procent modstandsdygtighed over for ebola.

Læs også: Dansk ebola-vaccine købt af amerikansk medicinalkæmpe

Ebola skal ifølge de officielle optegnelser foreløbig have krævet 4.500 menneskeliv, siden udbruddet begyndte i Vestafrika i starten af 2014.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>