Blog: Æblebilen – en IP-mæssig udfordring





IT-medierne har de seneste par uger viderebragt rygter om, at Apple er ved at udvikle en bil. Ja, De læste rigtigt, kære læser, en bil. Tankegangen synes at være, at hvis Google og Tesla (som bygger en computer i form af en bil) er i gang på området, så må Apple også i gang. Og med Apples ekspertise indenfor brugervenlighed, design og IT-udnyttelse, kan de lave en bil, osm ingen andre kan – ikke engang Tesla. Og ja, den vil (måske) kunne køre selv – og det meget bedre end Googles biler kan.

Det er et interessant rygte, og jeg må sige, at jeg tvivler meget på det. Jeg mener ikke, at det er nemt at lave en bil, som kan tage konkurrencen op med de nuværende spillere på markedet, som muligvis er bagefter på IT-udnyttelsen i biler, men som til gengæld må siges at være førende indenfor alle andre områder: det drejer sig ikke kun om forskning og udvikling på alle andre områder end IT, men også forhandlernet, finansieringsmuligheder (okay, det kan Apple fint matche), forsyningskæde, produktionsfaciliteter, logistik, reparation, m.v.

Derudover er denne blog jo IP-centreret, og uden at kende IP-strategierne på bilområdet særligt godt, så vil jeg mene, at bilindustrien beskytter sine opfindelser meget godt, og at Apple bliver nødt til at tage licenser til hundredevis, ja, tusinder af patenter for at kunne lave en bil, der ikke krænker andres rettigheder indenfor området. Hvis Apple da kan få licenser til andre producenters IP.

Hvis der er nogen hold i rygterne, må der snarere være tale om, at Apple går ind og udvider en eksisterende platform, altså en bil udviklet af en af de gamle spillere, der så kan udvides med de færdigheder, som Apple har. DEt understreges også af, at det tager op til syv år at lave en helt ny bil, og selv om ting går stærkt i Silicon Valley, så er der stadig tale om et meget fysisk produkt.

Hvor Tesla var (/er?) et opstartsfirma, man som eksisterende spiller ikke så nogen interesse i at sagsøge dag et, men tværtimod hen af vejen kunne lære noget af, så har Apple de finansielle muskler og omdømme, som efter min opfattelse vil gøre, at en eksisterende bilproducent vil være væsentligt mere på vagt overfor udviklingen.

Varemærkemæssigt vil jeg mene, at Apple skal være forsigtige med at udvide deres produktportefølje til ikke-IT-udstyr. Hvad vil det betyde for Apples varemærkes værdi, hvis en af deres selvkørende bil kører galt, hvis bremserne i deres bil svigter eller der er andre hardwarefejl? Man kan bare se på utilfredsheden blandt brugerne af deres ældre laptops, hvor Apple senest måtte give sig og love bod og bedring.

Nu er rygter jo rygter, men når de nævnes i forbindelse med Apple, så lytter verden. Vi må jo afvente og se, men her er i hvert fald min IP-analyse af udsigterne til, at Apple laver et køretøj af en slags. Tiden må vise, hvad der er realiteter og hvad der var rygter. I mellemtiden må jeg sige, at hvis jeg var investor i Apple, ville jeg ikke bryde mig om disse rygter.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>