Google: Sådan sikrer vi høj oppetid på vores tjenester

Oppetid er afgørende for et internet-selskab af Googles størrelse – ikke mindst når det gælder selskabets satsning rettet mod erhvervslivet og professionelle, cloud-baserede løsninger.

Google har gennem årene udviklet en særlig tilgang til oppetid, som Ben Treynor, der er udviklingschef og grundlægger af Googles såkaldte reliability-team, har stået i spidsen for.

Først og fremmest sigter Google ikke efter 100 procent oppetid, da det er et urealistisk mål at sætte sig, mener Ben Treynor.

Hvert Google-produkt har derfor fået fastlagt den maksimalt acceptable nedetid i de SLA’er, der hører til hvert produkt.

Med en maksimal acceptabel nedetid på for eksempel 0,01 procent (altså oppetid på 99,9 procent) kan en tjeneste ‘lovligt’ være nede i 43 minutter om måneden eller otte timer og 40 minutter om året.

Ben Treynor kalder denne tilladte nedetid for ‘fejl-budgettet.’

Internt i Google-organisationen gælden den tommelfinger-regel, at de forskellige team-ledere og deres hold ikke behøver at være helt perfekte – sålænge de kan levere mindre nedetid end SLA’en for det produkt, som de passer, tilsiger.

Det betyder, at hvert produkt-team kan trække på deres eget ‘fejl-budget,’ som bare ikke må overskrides – og som helst skal være langt fra udfyldt.

Ben Treynor siger, at de traditionelle modeller for oppetid næsten altid er plaget af, at de såkaldte ‘site reliability engineers’ – altså driftsfolkene – ikke har samme tilgang til arbejdet som produkt-cheferne.

Produkt-cheferne vil nemlig altid gerne tilføre flere services og flere løsninger til produktet, mens drifts-folkene ikke bryder sig om forandringer, fordi alle forandringer – og ikke mindst nye løsninger – altid medfører nye problemer.

Ifølge Ben Treynor giver ‘fejl-budgettet’ i SLA’erne plads til, at produkt-cheferne og drifts-folkene kan mødes et sted på midten.

Er nødt til at fokusere på stabilitet
For produkt-folkene kan kun launche nye løsninger, hvis produktet lever op til oppetids-kravene i SLA’en. Er nedetiden større, end det maksimalt er tilladt i SLA’en, kan teamet ikke sætte nye løsninger og services i søen.

Ifølge Google ligger fidusen i, at produkt-folkene med denne regel er nødt til at fokusere på at udvikle pålidelige og stabile systemer, fordi de ellers får problemer med den videre udvikling.

Med plads til en smule nedetid får udviklerne til gengæld en smule spillerum, så udviklingen ikke bliver forkrampet og for langvarig, fordi ingen tør tage chancer.

Tilgangen ser faktisk ud til at virke. I hvert fald viser tal fra analysehuset CloudHarmony, at Googles cloud-platform er blandt de mest stabile af de store platforme.

I fjor var Google Cloud Platform således nede i alt 4,46 timer, mens Microsoft Azure til sammenligning var nede i 39,77 timer med i alt 92 nedbrud.

Amazon Web Services – der især er stor på det amerikanske marked – var kun nede i 2,41 timer hele sidste år.

Du kan se mere om de store cloud-tjenesters nedetid her: Opgørelse: Så ofte går dine cloud-løsninger i sort

Du kan se Ben Treynor fortælle om Googles tilgang til nedetid og oppetid her.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>