Privatbilismens død? Vi har prøvet en dele-elbil – se her hvordan det gik



Bilerne holder overalt i København indenfor “operationsområdet”. Ofte finder du dem dog ved deres dedikerede laderstationer. Foto: Morten Sahl Madsen

I øjeblikket udkæmpes der en kamp mellem taxa-organisationer verden over mod firmaet Uber.

Uber er et firma, som organiserer private bilejere, så de kan køre taxakørsel for interesserede. Det er taxa-branchen ikke synderligt glad for, hvilket ud kan læse mere om her:

DriveNow tilbyder sådan en løsning. Det er et firma, som i samarbejde med Arriva har placeret næsten 350 el-biler i BMW i3-klassen rundt omkring i København.

Mmed en app kan man leje, køre, betale og parkere bilen næsten hvor man vil.

Det koster 3.96 kroner i minuttet.

Det koster 250 kroner at registrere sig. Hvis du får en invitation igennem en anden, der allerede har registreret sig, koster det kun 150 kroner samt din ven får 30 minutters gratis kørsel.

Afleverer du en bil med under 35 procent strøm på ved en laderstation, så får du gratis 20 minutters kørsel.

Du kan betale 10 kroner per tur for ekstra forsikringsdækning.



Du åbner bilen med dit DriveNow-kort. Har du allerede et rejsekort, kan du benytte det. Efter cirka 30 sekunder åbner bilen, og du kan sætte dig ind. Det fungerer virkelig godt.
Foto: Morten Sahl Madsen



“Operationsområdet”, hvor bilen skal parkeres indenfor. Foto: Morten Sahl Madsen

Med hunden i favnen gik vi ned til bilen.

Vi – to voksne – havde inden tjekket, at det ville koste i alt cirka 60 kroner at tage metroen (rejsekort) frem og tilbage til Frederiksberg have samt at vi skulle gå lidt over en kilometer med hvalpen. Valgte vi i stedet en af byens taxaer, ville prisen ligge et sted mellem 100 og 130 kroner.

Det smarte ved DriveNow er firmaets app.

Her kan du se alle ledige DriveNow-biler i København eller andre storbyer, og du kan reservere den ønskede bil, så den ikke er snapset for næsen af dig.

Så snart du har reserveret den, placerer du dit DriveNow-kundekort oven på en kortlæser i bilens rude. Du kan også bruge dit rejsekort, hvis det er indstillet til det.

Annonce:


Registrering…
Først skal det siges, at DriveNow kun findes i København, hvis du vil køre på dansk jord. DriveNow findes også i Berlin, San Francisco og en række andre storbyer verden over.

Du skal registreres, inden du kan sætte dig ind i en i3′er fra selskabet. Dette sker via DriveNows hjemmeside.

Allerede her møder vi første stopklods. Hjemmesiden er bygget til at blive betjent optimalt via en computer og ikke en mobil enhed, og det kan mærkes.

Efter at have takket nej til både at bruge NemID og nej til at give DriveNow mit CPR-nummer (det tager stadig kun tre minutter på en computer, så jeg forstår ikke, hvad selskabet skal med mit CPR-nummer), går vi over til appen.

Her skal du indsende billede af dig selv samt billede af dit kørekort. Hvorfor?

Først når DriveNow har godkendt dine billeder, kan du få lov til at køre. To dage senere får vi lov til at køre. Min kæreste venter stadig på en registreringsmail, som aldrig er kommet.

Annonce:




Yoda var yderst tilfreds med køreturen, da bilen ikke larmer. Det betød at han nemt kunne sove samtlige 14 minutter køretur. Foto: Morten Sahl Madsen

Annonce:


Og hjem igen
Efter en gåtur erYoda, den lille hvalp, kørt træt, og vi går tilbage til parkeringspladsen.

Der er ingen måde at sikre, at bilen bliver samme sted, men du kan reservere den i 15 minutter ad gangen. Den står der heldigvis, men vi må igen igennem en kort “pin-kode er forkert”-dans: “ud af bilen, ind i bilen, prøve igen. “



Bilens computersystem fungerer udmærket, men det tager lidt tid at finde rundt i. Foto: Morten Sahl Madsen

Annonce:


Slut på privatbilismen?
I en nær fremtid kan vi meget vel være uden private biler.

Google, Volvo og andre er i færd med at producere biler, som kan køre uden førere af bilen, og tjenester som DriveNow giver en mulighed for at udnytte glæden ved at have en bil til rådighed.

Du slipper endda for udgifterne ved ikke at have den til at stå eller skulle vaske bilen med iskold sæbevand en lørdag i februar måned.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>