Blog: Rockstar – det er ikke personligt, bare forretning






I fredags blev det kendt, at Rockstar Consortium sagsøger en række akøtrer i mobiltelefonbranchen. Som den opmærksomme læser husker, består Rockstar af en række IT-firmaer, som gik sammen i et konsortium i en budkrig mod bl.a. et Googleledet konsortium for at købe aktierne i Nortels fallitbo. Ved 4,5 mia. USD endte budkrigen, og Rockstar købte patenterne.

De 4,5 mia. USD skal nu forrentes. Ud over at Rockstars ejere, som består af Apple, Microsoft, RIM (selskabet, der producerer Blackberry), Ericsson og Sony fik et patentproblem mindre, så fik de firmaer, der ikke fik kontrol over patenterne, et problem mere. Heriblandt kan man tælle Google, Samsung, LG, HTC og en række kinesiske telefonproducenter, der alle bruger Android. Og just disse firmaer er i blandt de sagsøgte. Nokia er qua sit samarbejde med Microsoft sikret, mens Sony (Ericsson) qua Sonys ejerandel også er sikret.

Der har sikkert været licensforhandlinger mellem Rockstar og de nu sagsøgte firmaer i et stykke tid, og resultatet af disse forhandlinger har været, at man ikke kunne blive enige. Så nu går Rockstar i retten og anlægger sag – om ikke andet for at skubbe til de eksisterende licensforhandlinger. Det er meget sandsynligt, at en række andre firmaer indgået en licensaftale med Rockstar og derved undgået sagsmålet. Google har selv med købet af Motorola forsøgt at opveje, at dets konsortium tabte budkrigen og har brugt Motorolas patenter i sin patentkonflikt med Apple. Der giver måske mere mening at tale om en udligning til 1-1 end en scoring mod Google til 1-0.

Umiddelbart har Rockstar en god sag, Nortel var ganske innovativ, og Google var jo selv interesseret i patenterne (hvilket også nævnes i sagsmålet). Det er som det er sædvane ikke sandsynligt, at disse sager fører til endelig dom; forinden vil sagerne blive forligt, når usikkerhederne (er patenterne gyldige, krænker firmaerne patenterne?) i sagsmålet afklares af domstolene og styrkeforholdet i mellem parterne derved bliver mere klart.

Selvfølgelig kan man se sagen som en yderligere udløber af patentkrigen mellem Samsung og Apple, hvilket givetvist også har spillet ind i overvejelserne. Om ikke andet som et forsøg på at stoppe Androids sejrsmarch. Men, bemærk, at Sony er blandt ejerne af Rockstar, og de sagsøger derved deres egen operativsystemleverandør til dets mobiltelefoner.

Noget andet man kan læse ind i sagsmålet er, at RIM er blandt ejerne. Dette er dermed et forsøg på at aktivere dets aktiver, og man kan endda spekulere i, at RIM gerne vil have, at Google (eller et andet firma, måske Samsung?) køber selskabet. Herved vil Google blive medejer i konsortiet. Det vil dog efter min opfattelse ikke løse problemet; RIM har  10% af ejerandelen, og sagerne mod Google m.fl. vil fortsætte. Men, en køber blandt de sagsøgte vil få adgang til RIMs gode patentportefølje og måske endda tjene penge på selv at være sagsøgt (idet Googles partnere Samsung, LG, m.fl. skal til lommerne).

Masser af teorier kan udledes af torsdagens meddelelse. Jeg vil tro, at 90% af grunden for at sagsøge er for at få et afkast af en pænt stor investering. Det mest interessante er efter min opfattelse, at det tog så lang tid, inden der blev anlagt sag. Måske var man faktisk meget tæt på at blive enige – nu er der i hvert fald yderligere en god grund til at blive enige.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>