Center bag tal i vandmiljøplan bakker lokalpolitikere op

Chefkonsulent Poul Nordemann Jensen fra Nationalt Center for Miljø og Energi, DCE, der står bag de data, som vandmiljøplanerne er baseret på, medgiver, at de de gamle beregningsmodeller kunne trænge til at blive frisket op med nye data.

Dermed er han på samme linje som Vesthimmerlands Kommune, hvor de lokale politikere har besluttet at bruge et kvart million kroner på at foretage målinger af, hvor meget kvælstof der rent faktisk løbe ind og ud af kommunens Vildsted Sø. Netop fordi de ikke stoler på de beregninger, som både vandmiljøplanerne og de kommende vandplaner, som er i høring frem til midten af december, er baseret på.

»Der kunne være rigtig god grund til at supplere de gamle målinger med de betingelser, der nu engang er i dag,« siger Poul Nordemann Jensen.

Han forklarer, at vi eksempelvis har en anden kvælstofbelastning i dag end dengang. Desuden bygger beregningsforudsætningerne i vandmiljøplanerne blandt andet på nogle gamle målinger fra forskellige søer og vådområder af, hvor mange kg kvælstof pr. hektar vådområderne kunne fjerne.

»Men de ligger jo en hel del år tilbage, og vi har hos DCE plæderet for at foretage nogle målerunder igen, hvor man laver nogle fornyede målinger på en række forskellige typer af vådområder,« siger han.

Mange tiltag har ændret på forholdene

I Vesthimmerlands Kommune drejer det sig konkret om Vildsted Sø, der er en gammel, tørlagt sø, som blev genskabt i 2006 blandt andet for at fjerne noget af kvælstoffet fra de tre tilløb til søen, inden vandet løber ud i fjorden.

»Som politiker er jeg på en måde ked af, at vi skal sætte det her i gang, men der er så mange indikationer på, at de tal og beregninger, der er i vandmiljøplanerne og vandplanerne, er noget sjusk, så nu gør vi det,« siger Niels Krebs Hansen, der er formand for Vesthimmerlands Kommunes Teknik- og Miljøudvalg.

»Tallene er ældgamle, og så har man foretaget beregninger ud fra det, uden at være ude og måle på det. Der er jo sket mange tiltag siden ude i kommunerne, som har ændret på forholdene,« påpeger han.

I forbindelse med udførslen af vådområdeprojekter er han blevet mødt med landboorganisationer og private, som selv har foretaget kvælstofprøver af deres vandløb, som har vist sig langtfra at stemme overens med de beregninger, som der er i planerne. Indholdet er lavere i de nye prøver.

»Vi vil bare gerne have fakta på bordet. Hvorfor måler man ikke, så man kan få de rigtige tal frem? Det er sådan set bare det, vi gerne vil, og når myndighederne ikke vil finde ud af, hvad fakta er, så må kommunen gøre det selv,« siger Niels Krebs Hansen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>