Filippinsk tyfon kan være verdens værste

Det er sandsynligvis historiens voldsomste tyfon, der i dag fredag har ramt Filippinerne.

Med en estimeret middelvind på 87 m/s eller 313 km/h og vindstød på op til 105 m/s svarende til 378 km/h, lige inden tyfonen Haiyan gik i land, ser den ud til at være en anelse kraftigere en den hidtidige rekord-tyfon Tip, som i 1979 mønstrede en middelvind på 85 m/s eller 306 km/h.

Helt sikre kan vi dog aldrig blive på, om Haiyan er verdens værste tyfon, for vindhastighederne er udelukkende et estimat, fortæller Flemming Larsen, der er meteorolog i maritim service i DMI.

»Man har ikke lige en vindmåler, der har fanget den, da den kom forbi, så vindhastighederne er baseret på satellitmålinger,« siger han.

Estimaterne fra satellitterne er det bedste, som meteorologerne har at holde sig til, for ude over vand er der ikke målestationer. Lige så snart tyfonerne bevæger sig ind over land, har de en tendens til at tabe pusten. De målinger, der eksisterer af vindhastighederne i tyfon, er derfor slet ikke oppe i de niveauer, forklarer Flemming Larsen.

Ved tyfonen Tip i 1979 blev der desuden målt et lufttryk på 870 hPa, mens satellitmålingerne nu tyder på et lufttryk på ned til 858 hPa.


Satellitbilleder af tyfonen, der fredag ramte Filippinerne. Foto: DMI

»Estimatet tyder på, at den er meget, meget kraftig, men om lufttrykket lige har været fem eller ti hPa mere eller mindre, det får vi aldrig nogensinde af vide med sikkerhed. Men estimaterne er det bedste vi har at holde os til,« siger Flemming Larsen.

Fire gange kraftigere end dansk storm
Selvom ingen med sikkerhed kan kåre Haiyan til verdens ultimative rekord-tyfon, blegner den storm, der sidste mandag ramte Danmark, utvivlsomt i sammenligning. Ved stormen den 28. oktober blev der målt en middelvind på 39,5 m/s vindstød på op til 53,5 m/s som det højeste, hvilket vil sige, at den filippinske tyfons vindhastigheder er dobbelt så høje.

Men udover at der er tale om fordobling af vindstyrken, ser det ifølge TV2 Vejret endnu værre ud, hvis man kigger på vindens kraft. Der er nemlig en eksponentiel sammenhæng mellem vindhastigheden og den kraft, som den udøver på de ting, den rammer på sin vej. Det betyder, at vindkraften i tyfonen er fire gange så stor som den, vi oplevede i Danmark sidste mandag.

Læs også: DMI: Orkanstyrke, men ikke så voldsomt som i 1999

Filippinerne er et område, man meget ofte ser tyfoner i. Omkring 90 procent af tyfonerne i det område optræder mellem maj og december måned.

Tyfonerne bliver typisk dannet over vand, hvor de opstår af energien fra vand, der er 26 grader eller varmere.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>