Hvert år: Dansk netbank lukker ned i flere timer

I år 2005 skrev Computerworld: “Vintertid satte Dankortet i stå“.

Problemet var overgangen til vintertid.

Pressechef hos Nets Søren Winge forklarer i dag til Computerworld:

“For flere år siden havde Nets behov for at lukke ned for kortplatformen i forbindelse med skift til vintertid og omvendt.”

“Derfor kunne man ikke betale med Dankort i den periode natten til søndag,” forklarer Søren Winge.

Men det er fortid.

“Da vi overgik til et nyt databasesystem (IMS 9.0), forsvandt behovet, og systemerne kunne håndtere dette på egen hånd,” oplyser Søren Winge.

Men sådan er det ikke alle steder i it-landskabet.

For en af landets største banker skrev den 25. okteober 2013 på sin Facebook-profil:

“Så er det den tid på året igen… Når vi går over til vintertid natten mellem lørdag og søndag, lukker netbank og pengeautomater i et par timer.”

“Skal du ud lørdag nat, kan det være en god ide at tage kontanter med, for der kan være problemer med at betale med kort og hæve penge nogle timer i løbet af natten. Rigtig god weekend.”

Vice president Jeppe Buk fra Danske Bank, Personal Banking IT, har skriftligt svaret på et par spørgsmål om sagen. 

Systemer sendes på pension
“Vi lukker ned for netbank og hæveautomater, fordi ikke alle vores systemer er robuste over for, at klokken er for eksempel 01:30 to gange samme nat.”

“Som en del af vores almindelige vedligeholdelse og modernisering af vores systemer pensionerer vi de systemer, der ikke er robuste overfor overgangen. Vi har i år vurderet, at vi ikke var klar til at holde åbent endnu,” udtaler han.

Banken varsler kunder på hjemmeside, Facebook og via Twitter, så de har god mulighed for at være forberedte, forklarer han.

I skriver, at jeres systemer ikke er robuste nok overfor, at klokken er eksempelvis 01:30 to gange samme nat.
Hvori består det ikke-robuste i systemerne rent teknisk?

“Der er visse steder, vi stadig bruger “menneske-formatterede” tidsstempler, og når disse omkring skiftet til vintertid ikke er entydige, bliver for eksempel rækkefølgen af transaktioner tvetydig,” forklarer han.

“For det meste virker systemerne fint, vi har bare endnu ikke taget beslutning om en dækkende test og holde åbent,” lyder det.

I 2011 fortalte daværende SDC-direktør grinende om den “oldnordiske”, men sikre metode.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>