Køge Kommune går på jagt efter 100 ton giftbombe under strand

Lige under sandet på Nørre Strand ved Køge gemmer sig måske en giftbombe på op mod 100 ton, der kan have skadet nærliggende vandløb og miljø. Det skriver Sjællandske Medier.

Køge Kommune har fået en ganske detaljeret beskrivelse fra en borger, der i 1950’erne har overværet, hvordan gifttønder på samlet set 100 ton er blevet gravet ned i sandet på stranden i Køge. Tønderne blev placeret der af det tidligere Kemiske Værk Køge, som i dag har fået nye ejere og hedder Sun Chemical.

Derfor har kommunen hyret et geofysisk firma til at scanne området ved Køge Nordstrand med georadar, der vil kunne opspore tønder gravet ned i 10 meters dybde.

Hvis tønderne findes i det omfang, borgeren hævder, er de dog formentlig blevet gravet ned ganske lovligt. Helt frem til 1970’erne var det nemlig lovligt for kemikaliefabrikker at skaffe sig af med sit affald ved at grave det ned i jorden. Sun Chemical har dog ingen optegnelser, som viser, at der skulle være gravet gifttønder ned i sandet.

Bjarne Svendsen, Natur- og miljøchef i Køge Kommune ridser dog de eventuelle konsekvenser op:

»Der blev gravet alt mulig ned dengang, og ingen tænkte rigtig på grundvandet. Vi ved, at Køge Bugt er lavvandet og har stor betydning som opvækstområde for fisk og smådyr, hvilket igen har betydning for hele Køge Bugt og Øresund. Derfor er det vigtigt at undgå, at der siver kemikalier ud i bugten. Der er dog intet, der tyder på, at der er kemikalier på stranden lige nu,« siger han til Sjællandske Medier.

Eftersøgningen fortsætter frem til december 2013, hvor kommunen regner med at have et klart billede af, om der er gift begravet i sandet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>