London vil opvarme huse med metroluft

Varmen fra togbremser, passagerer og belysningen i Londons metrotunneler skal fremover lune beboerne i flere hundrede huse. Londons bystyre har indgået en aftale med Transport for London og UK Power Networks om at udnytte afkastluften fra en ventilationstunnel i bydelen Islington.

Ifølge en rapport om potentialet for at udnytte vedvarende energikilder og spildvarme i fjernvarmesystemet, der udkom i juli, er afkastluften fra undergrundsbanen er mellem 12 og 29 grader varm. Varm luft fra undergrunden er en af de mindste kilder til spildvarme set i forhold til potentialet fra udeluft, spildevandsanlæg og jordvarme, men fordi den varme luft er koncentreret i ventilationskanaler, er den så billig at udnytte, at prisen kan konkurrere med kraftværksbaseret fjernvarme.


Til tider er luften i Londons undergrundsstationer så varm. (Foto: Wikipedia / Adrian Pingstone)

Det samme gør sig gældende for den anden kilde til spildvarme i projektet, nemlig en transformatorstation.

»Det udvidede Bunhill Heat Network vil reducere energiregningerne for hundreder af lokale beboere. Med energipriser, der bare stiger og stiger, er det afgørende, at vi gør, hvad vi kan, for at beskære regningerne,« siger medlem af Islingtons lokale byråd Rakhia Ismail i en pressemeddelelse om projektet.

»At genbruge varme fra London Underground og elnetværket er spændende nye ideer og et rygstød til vores arbejde mod energifattigdom og for at gøre Islington til et bedre sted at bo. Det nye projekt er også grønnere – lokalsamfundet vil kunne se, at deres CO2-udslip falder med omkring 500 ton om året,« tilføjer han.

Sekundære energikilder kan dække 38 procent af forbrug

Londons borgmester, Boris Johnson, har som mål at reducere storbyens CO2-udslip med 60 procent i 2025 sammenlignet med 1990 og producere 25 procent af byens energibehov lokalt. Til det formål har rådgivningsfirmaet Buro Happold med en smule hjælp fra danske Cowi udarbejdet en rapport om potentialet for at udnytte vedvarende energikilder og spildvarme.

Rapporten estimerer, at omkring 38 procent af byens forbrug kan dækkes af sekundære energikilder, som spildvarme og ‘naturlig’ varme fra luft, vand og jord kaldes under et. Forudsætningen er, at fjernvarmesystemet får en fremløbstemperatur på 70 grader – lidt lavere en den typiske fremløbstemperatur på cirka 80 grader, som mange moderne fjernvarmeforsyninger kører med i dag.

I Danmark holder blandt andre det storkøbenhavnske forsyningsfællesskab Hofor øje med mulighederne for at udnytte spildvarme i fjernvarmesystemet, men indtil videre har der ikke været økonomi i de løsninger, som der har været regnet på, fortæller afdelingschef i salg og service, Morten Skov.

»Vi har haft forespørgsler fra industrielle kunder, men hidtil har det ikke kunnet betale sig,« fortæller han.

Problemet er, at der oftest er behov for en varmepumpe, der kan hæve temperaturen fra spildvarmekilden til det niveau på 80-90 grader, der er brug for i store dele af det københavnske fjernvarmesystem. Indtil i år kunne man ikke få nedslag i elprisen til varmepumpen, og det gjorde udnyttelse af spildvarme urentabel. I dag er det muligt at få nedslag, og kompressorerne er blevet mere effektive, så nu holder Hofor igen øje med, hvor der kan være muligheder.

»I de områder af byen, hvor vi kan nøjes med en fremløbstemperatur omkring 70 grader, kunne det være en mulighed at benytte spildvarme,« siger Morten Skov.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>