Nasa-teleskop fanger kraftigste gammaglimt nogensinde

En eksplosion af lys fra den døende stjerne GRB 130427A, som nåede jorden 27. april i år, har vist sig at være det mest energifulde og et af de klareste, der nogensinde er set.

Det viser observationer fra tre Nasa-teleskoper, der fangede gammaglimtet, ifølge Nasa.

Gamma-ray Burst Monitoren (GBM) ombord på Nasas Fermi Gamma-ray Space Telescope fangede den første bølge af gammastråler fra stjernen, og i løbet af de første tre sekunder havde den udsendt skarpere lys end næsten alle tidligere observationer.

Gammaglimtet blev også fanget af Nasas Swift Gamma-ray Burst Mission næsten samtidig, og det sendte besked til observatorier på jorden. De observerede glimt, der nåede størrelsesorden 7 på den astronomiske skala for lysstyrke, hvilket gør glimtet til det næstklareste, der nogensinde er observeret fra en gammastråle.

Da glimtet toppede opfangede Nasas Fermis Large Area Telescope 95 GeV, hvilket placerer det i helt top på listen over de mest energirige gammaglimt nogensinde.

Teleskopet kunne observere GRB 130427A I cirka 20 timer, hvilket også er længere end noget tidligere udbrud.

Gammaglimtet var forholdsvis tæt på jorden – det har taget lyset 3.8 milliarder år at nå jorden, hvilket er omkring en tredjedel af den tid, det tager for et typisk gammaglimt at nå hertil.

Ifølge Nasa sker en begivenhed som gammaglimtet en gang elle to i løbet af et århundrede.

Gammaglimt er de mest lysende eksplosioner i universet og menes at være udløst at, at kernen i en stor stjerne løber tør for kernebrændsel, kollapser under sin egen vægt og danner et sort hul. Det sorte hul driver strømme af partikler, der borer sig gennem den kollapsende stjerne og bryder ud i rummet med en hastighed, der nærmer sig lysets.

Gammastråler er også den mest energirige form for lys. Den varme masse omkring et nyt sort hul, og de indre chokbølger fra kollisioner i partikelstrømmene menes at udsende gammastråler med energier i klassen million-elektron-volt (MeV) svarende til omkring 500.000 gange energien af synligt lys. De mest energirige udledninger af gammastråler når op på milliard-elektron-volt (GeV) og menes at opstå, når strålen støder ind i omgivelserne og danner en udvendig chokbølge.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>