Prisen for at afsløre brist i personnumre: CPR-Søren får bøde på 10.000 kroner

Det er utrolig nemt at regne en persons CPR-nummer ud, hvis man først har fødselsdag og køn. Alligevel bliver CPR-numre stadig brugt som en hemmelig oplysning og er beskyttet af loven.

Og lovens lange arm rammer nu Søren Louv-Jansen, der demonstrerede systemets manglende sikkerhed ved at lave et ’CPR-lotteri’, hvor man kunne gætte på toppolitikeres CPR-nummer.

Læs også: Dansk hjemmeside har adgang til alle CPR-numre: Her er Thornings CPR-nummer

Knap et halvt år efter han lavede hjemmesiden med politikernes CPR-numre, har han nu fået straffen udmålt: en bøde på 10.000 kroner. Dommen er dog ikke helt endelig, men afhænger af et retsmøde i januar.

»Jeg troede, at de ville give mig et rap over nallerne på 5.000 kroner, for det fik jeg at vide var minimum. Men det er absurd med 10.000 kroner, og jeg synes i det hele taget, det er mærkeligt, at de er gået videre med sagen,« siger Søren Louv-Jansen til Version2.

Læs også: It-studerende sigtet for at offentliggøre Thornings CPR-nummer

Fik startet en debat

Nu vil han tage kampen op mod bøden, og hans skyts vil være, at han har fået opbakning til aktionen fra organisationer som Forbrugerrådet, Dansk IT og fagforeningen Prosa. Diskussionen, som hans CPR-happening kastede af sig, har også ført til snak om lovændringer på CPR-området.

»Folk, der ved noget om det, har givet mig opbakning. Og politikerne har jo lyttet, når de har taget skridt til at ændre loven. Så det har kun haft en positiv effekt – at systemet bliver ændret til det bedre. Vi havde ikke fået den debat uden min provokation. Og det har ikke haft negative konsekvenser for politikerne,« siger Søren Louv-Jansen, der er it-studerende og lige nu opholder sig i USA.

Faktisk blev de politikere, som han havde med i ’lotteriet’, efterfølgende interviewet af Ekstra Bladet, og ingen af dem var sure over hans CPR-aktion, siger han.

»Jeg håber stadig, at jeg vinder sagen, og at der ikke bliver nogen bøde. For jeg synes ikke, jeg har gjort noget galt eller gjort noget for egen vindings skyld,« siger Søren Louv-Jansen.

Mange vil hjælpe

Ender sagen med en bøde, har han fået mange tilbagemeldinger om økonomisk støtte.

»Jeg har fået en del beskeder på Facebook fra folk, der gerne vil støtte mig. Og Prosa vil også gerne. Det er jeg rigtig glad for. Da jeg lavede siden en sommerdag for længe siden, var det ud af frustration over, at systemet er så dårligt. Jeg vidste godt, jeg provokerede, men jeg havde slet ikke forestillet mig, at det kunne udløse en bøde på 10.000 kroner,« siger han.

Strafferammen for at offentliggøre CPR-numre er i øvrigt bøde på op til 25.000 kroner.

Læs også: It-studerende risikerer bøde på 25.000 kroner for CPR-happening

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>