Sådan har Microsoft i Vedbæk gjort udviklerne til testere

For tre år siden var det virkelig svært for Microsoft at skaffe dansk arbejdskraft, der ville arbejde med test. Det store udviklingscenter i Vedbæk, hvor Microsofts ERP-systemer Dynamics AX og NAV bliver udviklet, måtte i stedet finde dataloger og ingeniører fra udlandet, der gerne ville tage opgaven.

Læs også: ‘Test’ er fy-ord i jobannoncer: Microsoft kan ikke hyre danske software-testere

Men siden da er problemet forsvundet. Den rene test-rolle er nemlig afskaffet, og i stedet skal alle udviklere nu også teste, fortæller de to udviklingsdirektører i Microsoft Development Center Copenhagen (MDCC) Michael Nielsen og Kim Ibfelt til Version2.

»Vi havde problemer med at finde testere i Danmark, men det var ikke den primære faktor, der har drevet ændringen. Vi skiftede til unified engineering, fordi vi gik væk fra kæmpestore releases af softwaren hvert tredje år og i stedet nu har agil udvikling. Så er der meget større krav til, at man er allround. Alle team-medlemmer skal kunne løse alle opgaver,« siger Michael Nielsen, der leder udviklingen af Dynamics NAV.

Hvor der tidligere var en klassisk vandfaldsmodel, hvor testerne som sidste led i produktionen skulle sikre, at der ikke var fejl i produktet, er arbejdsgangen nærmest vendt på hovedet nu.

»Nu starter vi faktisk med at planlægge testen som det første, når et team går i gang. Man implementerer de test, der skal danne grundlag for funktionaliteten – og så udvikler man,« fortæller Kim Ibfelt, der er udviklingsdirektør for Dynamics AX.


Spørger du medarbejderne, siger de med fælles røst, at det var rigtig godt, vi gik over til unified engineering, siger udviklingsdirektør Kim Ibfelt fra Microsoft

Der har altid været meget fokus på test, og før ændringerne var der ansat lige så mange dedikerede testere, som der var udviklere i Vedbæk. Desuden skulle udviklerne også selv unit-teste deres kode, før den blev afleveret videre. Det gav et overlap, som nu er forsvundet.

»Det skaber en væsentligt bedre integration på teamet. I den gamle verden kunne en unit-test berøre områder, som en tester også skulle arbejde med. Nu er det blevet mere effektivt, når der ikke er dobbeltarbejde,« siger Kim Ibfelt.

Kan rette meget uden fejlrapport

En anden fordel er, at der så ikke er så meget overlevering. Når en fejl bliver fundet, kan udvikleren kaste sig over den med det samme.

»Nu skal udviklerne ikke huske, hvad de lavede for flere uger siden, når en fejl skal rettes. Det ligger meget tættere på og er frisk i deres hukommelse,« siger Michael Nielsen.

»Så bliver dokumentationskravene, når man finder en fejl, også meget lavere. Meget bliver rettet med det samme, uden en fejlrapport, og så undgår vi hele det overhead,« supplerer Kim Ibfelt.

Overgangen til unified engineering og agil udvikling er sket over det seneste år, og medarbejderne har taget rigtig godt imod skiftet, som giver en mere helstøbt arbejdsgang.

»Spørger du medarbejderne, siger de med fælles røst, at det var rigtig godt, vi gik over til unified engineering. De kan se hele processen, fra tanke til tjek ind af koden til sidst, og det har helt klart gjort dem gladere og mere motiverede,« siger Kim Ibfelt.

Og at skellet mellem udviklere og testere blev brudt ned, var også generelt populært, i hvert fald hos testerne.

»Der var ganske få udviklere, som satte sig over i et hjørne og sagde ’vi vil ikke lave test’. Men de fleste kunne se en kæmpefordel i, at alle nu arbejdede sammen om opgaven, i stedet for at der var denne over-the-fence-tilgang, hvor nogle andre testede. Nu er der fælles ejerskab,« siger Michael Nielsen.

Testere bliver set som andenrangs

Hos testerne var det især fordommene om testarbejde, der var rare at slippe for, hvis CV’et kun rummede test-titler.

»De blev rigtig glade for ændringerne. De føler, at deres karrierevej og udviklingsmuligheder ser lysere ud nu. Jeg synes også, at vi har belæg for at sige, at vi derfor kan beholde de medarbejdere længere, fordi de ser det som en bedre karrierevej,« siger Kim Ibfelt.

Problemet var, at test-folk i Danmark tit bliver set som andenrangsudviklere, der ikke kunne få et ’rigtigt’ udviklerjob. Men kravene til testere hos MDCC var præcist lige så høje som til udviklerne.

»Det er dataloger med kandidatgrader, og de vidste godt selv, at den tekniske kompleksitet i deres testopgaver matchede udviklernes opgaver. Men det har været svært for dem at fortælle venner og studiekammerater, hvorfor de ’bare’ endte som testere,« siger Kim Ibfelt.

»Test er blevet grebet an i danske it-virksomheder som venstrehåndsarbejde, hvor man godt kunne finde på at sætte ukvalificerede folk på opgaven. Og det var næsten uden undtagelse manuelle test af brugergrænsefladen. Når det er den aura, der er om test i Danmark, så er det svært at forklare, hvorfor man arbejder med test, når man kommer med 12-taller fra sin uddannelse som datalog eller ingeniør,« uddyber Michael Nielsen.

Kører 300.000 automatiske test på 20 minutter


Michael Nielsen: »Andre steder er der en aura af venstrehåndsarbejde over testopgaven.«

Skiftet fra én ny release hvert tredje år til agil udvikling og mange mindre opdateringer har også krævet mere maskinkraft til testopgaverne. En stor del af testarbejdet sker nemlig gennem automatiske test, og det kunne tidligere tage lang tid at få kværnet igennem. Det dur bare ikke længere med sådan en ventetid.

»Vi kører hele test-suiten, hver gang der bliver checket kode ind i vores softwaredepot. Det er omkring 300.000 forskellige test, som vi kan klare på 20 minutter nu, ved at køre det parallelt på 60 virtuelle maskiner. Det har krævet en del mere isenkram, så vi har investeret en masse,« siger Kim Ibfelt.

Der er i øvrigt brug for, at fem forskellige kodepakker kan blive testet samtidigt, så der er købt hardware ind til 300 kraftige virtuelle maskiner.

Men den slags investeringer kommer hurtigt hjem igen. For udover gladere medarbejdere, er produktionen også blevet mere effektiv, mener de to udviklingsdirektører.

»Vi får testet vores systemer bedre i dag, med det samme antal mennesker. Alle taler bedre sammen,« siger Michael Nielsen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>