Støv Delphi af til mobile apps på tværs af iOS og Android

Udvikling af applikationer på tværs af platforme har altid givet problemer, og det er i disse år mest tydeligt på mobilfronten. Det forsøger firmaet bag det gamle værktøj til udvikling af Windows-applikationer, Delphi, nu at rette op på ved at genopfinde Delphi til mobiludviklere.

Udviklingsværktøjet Delphi er for de fleste nok synonymt med udvikling af applikationer til Windows, og de fleste vil også nok mene, at Delphis storhedstid er forbi. Nu forsøger Embarcadero, som i dag ejer Delphi, at relancere Delphi som værktøj til udvikling af mobilapplikationer på tværs af iOS og Android.

»Delphi er et gammel sprog, men det har udviklet sig, så det også har de funktioner, man finder i Java og .Net, så vi er ikke bagefter,« siger produktchef for Delphi, Marco Cantu, fra Embarcadero til Version2.

Delphi er et integreret udviklingsmiljø, som benytter Objective Pascal, og værktøjet blev oprindeligt udviklet under ledelse af danske Anders Hejlsberg i hans tid i Borland.

Værktøjet var ligesom andre af Borlands værktøjer kendt for at være bygget op om at udvikle applikationer ud fra applikationens grafiske brugerflade, hvor værktøjet hjalp udvikleren med at definere meget af den bagvedliggende kode.

Samtidig var Pascal på daværende tidspunkt i 1990′erne ét af de sprog, som mange dataloger og selvlærte programmører havde lært på deres uddannelser, så springet til Delphis variant af Pascal var forholdsvis kort.

Der findes i dag stadig virksomheder, som især i interne udviklingsafdelinger benytter Delphi til Windows-applikationer. Det er især dem, Embarcadero nu vil have fat i med Delphi til mobiludvikling.

»Det er forretningsapplikationer, hvor du kan bygge en grafisk brugerflade. Vi arbejder med visuel udvikling, så du hurtigt kan bygge en prototype,« siger Marco Cantu.

Det er der også andre værktøjer, som eksempelvis Delphis store konkurrent på Windows-markedet, Microsofts Visual Studio, som kan, men ifølge Marco Cantu satser Embarcadero på, at Delphis mulighed for udvikling på tværs af styresystemer vil gøre Delphi interessant til mobil-app-udvikling.

Tidligere i år lancerede Embarcadero en version af Delphi, som kunne bruges til at lave apps til Apples iOS. Nu er værktøjet blevet udvidet, så det også kan bruges til Android-applikationer.

Delphi til mobile apps benytter sig af en compiler, som bygger på den åbne LLVM-arkitektur. Det betyder også, at Delphi-applikationer til Android er oversat til maskinkode.

Oven på compileren benytter Delphi sig af sin egen grænseflade-platform, som i princippet virker på tværs af både Android og iOS.

»Der er dog nogle forskelle, som udviklerne er nødt til at håndtere forskelligt. Eksempelvis måden hvorpå en tilbage-knap er implementeret i iOS og Android,« siger Marco Cantu.

Visuelt vil der også være forskelle, ligesom der kan være forskellige skærmopløsninger, som der skal tages hensyn til. Det mener Marco Cantu dog ikke er et stort problem til forretningsapplikationer.

»Jeg tror ikke, det er nødvendigt med pixel-præcision i brugerfladen til forretningsapplikationer. Det er noget andet, hvis det er en applikation, du har tænkt dig at sælge i AppStore,« siger Marco Cantu.

Den åbenlyse hindring for Delphi som mobiludviklingsværktøj er programmeringssproget, som for udviklere uden for det etablerede Delphi-miljø næppe er det indlysende valg.

»Sproget er da en faktor, men der var også mange udviklere, som tog Objective C til sig til iOS, fordi det var det sprog, der var tilgængeligt. Lige nu understøtter vi kun Delphi, men i løbet af de næste måneder vil vi også udvide med C++,« fortæller Marco Cantu.

Udviklerne kan lige nu vælge mellem flere forskellige Android-telefoner og iOs-enheder, når de skal prøvekøre applikationerne på virtuelle maskiner, ligesom det er muligt at overføre applikationer til udvikler-hardware. Ud over standardudgaven af Android, understøtter Delphi også Amazons variant.

»Vi har en platform, som gør det relativt let for os at komme over på nye mobilplatforme. Og vi har set, hvordan en ny platform kan tage over relativt hurtigt i løbet af et par år. Så vi overvejer andre platforme og overvejer eksempelvis WinRT og Windows Phone,« siger Marco Cantu.

En udfordring for Delphi på mobilfronten er, at der findes en række værktøjer, som er næsten gratis for individuelle udviklere eller studerende, mens Delphi til sammenligning har en forholdsvis høj licenspris.

»Vi kan ikke tilbyde gratis værktøjer, men vi prøver at gøre vores tilbud mere fleksible ved eksempelvis at tilbyde et værktøj kun til iOS. Men vi tror, at i en virksomhed, vil besparelsen ved kun at have ét udviklerhold, være prisen værd. Vi arbejder også med universiteter for at få dem til at overveje Objective Pascal. Der er flere, som har foreslået, at studerende ikke bør lære C# eller Java som deres første sprog, og Pascal var en gang populært til undervisning,« siger Marco Cantu.

»Vi vil udnytte det, vi er gode til, nemlig at bygge brugerflader, og så med 2-3 linjers kode at få noget til at køre,« siger Marco Cantu.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>