Tilfældig opdagelse kan give langt bedre computerchips

Computerchips kan fremover få endnu mere power, hvis halvlederproducenterne får mulighed for at gå videre med den opdagelse, som en række amerikanske forskere har gjort.

Forskerne fra Washington State University har nemlig ved et rent tilfælde observeret, at ledningsevnen i krystallen strontium titanat blev 400 gange større, når de lyste på det, skriver phys.org.

Fænomenet kaldes for vedvarende fotoledningseevne. Det er slet ikke i liga med superledere, men der kan være store fordele ved opdagelsen alligevel, understreger forskerne. Faktisk holdt effekten i flere dage efter, at krystallen havde ligget ude en dags tid og fået lys.


Strukturen af strontium titanat SrTiO3. Ill: Wikipedia.

For det første har forskerne opnået den øgede ledningsevne ved stuetemperatur, hvilket gør det noget nemmere at arbejde med end f.eks. superledere, hvor man skal ned i temperaturer nær det absolutte nulpunkt for at opnå effekten.

Marianne C. Tarun og Matthew D. McCluskey forklarer i denne video mere om deres opdagelse.

For det andet giver det store muligheder for halvlederindustrien, som vil kunne fremstille bedre computerchips. Normalt er data gemt på overfladen af chippen, men med den nye teknologi kan informationerne gemmes overalt uden på og inden i krystallen. Dette kaldes holografisk hukommelse.

Strontium titanat er et oxid og indeholder derfor bl.a. oxygen. Det betyder, at det kan udføre mange funktioner. For eksempel kan det give den store modstand, der er brug for til isolering, men også helt fjerne modstanden til brug i superledere.

Kolleger fra Bowling Green State University i staten Ohio har ligeledes prøvet at lyse på krystallen i ti minutter. De så også, at den forbedrede ledningsevne holdt i flere dage. De mener, at det skyldes, at lyset frigør elektroner fra materialet, så det kan bære mere strøm.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>