Autodesk vil slå benene væk under markedet for 3D-printere

Google har haft ekstrem succes med at udvikle styresystemet Android til mobiltelefoner og lade andre producenter arbejde videre med det.

Den ide vil CAD-eksperten Autodesk nu overtage inden for 3D-print. Autodesk er en af verdens største producenter af CAD-software og har længe været engageret i bevægelsen inden for 3D-print, blandt andet med det gratis modellerings-software 123D.


Med Autodesks nye 3D-printer er det muligt at fremstille meget komplekse modeller med en meget glat overflade.

Men en ny softwareplatform kaldet Spark og en helt ny 3D-printer, som blev præsenteret på Makercon-konferencen i Califonien i sidste uge, går Autodesk nu også ind på hardwaremarkedet.

Selv om hele designet og softwaren foræres væk, så håber Autodesk på, at det vil øge efterspørgslen efter virksomhedens øvrige produkter.


Princippet bag Stereolithography. En laser størkner en flydende polymer. Derefter lægges et nyt lag polymer på.

»Hvis 3D-print bliver en succes, så bliver vi også en succes. Den eneste måde, man kan printe på, er med en 3D-model, og vores kunder laver flest 3D-modeller i verden,« siger administrerende direktør Carl Bass.

Læs også: Byg din egen 3D-metalprinter for 6.500 kroner

Autodesks 3D-printer benytter princippet Stereolithography (SLA). I modsætning til de meget udbredte FDM-printere, hvor termoplast lægges på i tynde lag, så bruger SLA en flydende polymer, hvorpå en laser ‘tegner’ det objekt, der skal printes. Når laseren rammer polymeren, størkner den, og der lægget et nyt flydende lag på.

Princippet blev opfundet og patenteret af Chuck Hull i slutningen af 1980′erne. Han grundlage derefter 3D-systems, der i dag er verdens største producent af 3D-printere. Patentet udløb i januar i år, og det er forventeligt, at flere producenter vil kaste sig over teknikken.

SLA-teknikken kan fremstille meget komplekse modeller, da der ikke er brug for understøttelse. Man kan med andre ord printe lige ud i luften. Overfladefinishen er også bedre end andre billige printere.

Læs også: Fire år gammelt firma bag billig 3D-printer solgt for milliardbeløb

Men på grund af den flydende polymer er SLA vanskeligere at bruge end traditionel FDM-teknik, samtidig med at den flydende lysfølsomme polymer er langt dyrere (80-210 dollar per liter) end ABS-plast, som bruges i til FDM-printere.

Prisen for en SLA-printer har ligget i omegnen af en halv million kroner, men det forlyder det, at Autodesk vil sælge sin model til under 30.000 kroner.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>