Digitaliseringsstyrelsen om manglende Chrome-Java: Vi kan ikke styre Google

I kølvandet på Version2’s historie om, at Chrome til Linux ikke længere understøtter Java og dermed NemID, har Digitaliseringsstyrelsen været i kontakt med Nets, der står bag den digitale selvbetjeningsplatform.

Og kontorchef i styrelsen Cecile Christensen oplyser nu på den baggrund, at browser-alternativet Firefox fungerer med Java og NemID i stedet for Chrome under Linux. ligesom Nets oplyser, at Firefox vil blive supporteret af virksomheden i stedet for Chrome på Linux-platformen Ubuntu.

Læs også: Google trækker stikket på NemID-platform i Chrome til Linux

»Vi kan jo ikke styre, hvad Google, Oracle eller tilsvarende virksomheder gør. Det er ærgerligt, men det er noget, vi har svært ved at gøre noget ved,« siger kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen Cecile Christensen og tilføjer:

»Heldigvis er vi jo på vej med en JavaScript-baseret løsning, som vi forventer at kunne gå i luften med inden længe.«

Cecile Christensen fortæller, at der i kontrakten mellem Digitaliseringsstyrelsen og Nets om NemID er krav om, at understøtte gængse kombinationer og browsere og andre applikationer og operativsystemer.

Af listen over supporterede browsere på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside NemID.nu fremstår Chrome dog stadig som den eneste browser, der er supporteret til den udbredte Linux-distribution Ubuntu.

Hvis en browser er supporteret, så er den automatisk også understøttet fremgår det af siden. Supporteret vil i denne sammenhæng sige, at brugeren har mulighed for at få hjælp af NemID-supporten.

Nets, der står bag NemID, har efter Version2 har rettet henvendelse til dem, undersøgt sagen. Ulrik Marschall oplyser i en mail til Version2, at Firefox nu vil blive supporteret i stedet for Chrome til Linux:

»Under 0,1 % af de daglige NemID-logins stammer fra brugere med kombinationen Chrome og Linux, så vi anbefaler, at de Linux-brugere der bliver ramt af denne problematik, benytter en anden browser, f.eks. Firefox, når de bruger NemID. Det er blandt andet den stigende tendens til at vælge Java fra på flere platforme, der igangsatte NemID JavaScript-projektet, som forventes afsluttet ultimo juni 2014. Herefter kan alle NemID-løsninger med nøglekort køre på JavaScript-løsningen,« skriver han og fortsætter:

»NemID.nu vil blive tilrettet, så Chrome ikke længere fremstår som supporteret i forbindelse med Linux platformen.«

Allerede i september 2013 gjorde Google opmærksom på i et blogindlæg, at understøttelsen af plugin-strukturen NPAPI, som Java anvender, forventes at blive udfaset fra browseren i løbet af 2014 – og også hvad Windows-versionen af Chrome angår.

Læs også: Digitaliseringsstyrelsen udskyder NemID til mobilen i 11. time

Version2 har i den forbindelse spurgt Digitaliseringsstyrelsen, om det kommer bag på styrelsen, at Chrome er på væk fra Java-understøttelse.

»Dengang, vi udviklede NemID, var Java meget bredt understøttet, som på det tidspunkt var den mest langtidssikrede teknologi, vi kunne vælge. Men vi har jo godt kunnet se i et stykke tid, at der er en bevægelse på vej væk fra Java henover flere udbredte platforme. Og det har også været med til at bevirke, at vi udvikler JavaScript-løsningen i stedet for. Som vi nu forventer er en god og langtidssikret teknologi. Men der vil jo altid være en udvikling på dette område,« siger kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen Cecile Christensen.

Google meldte ud i september 2013, at de ville fjerne supporten på Chrome i løbet af 2014, så det burde vel ikke komme bag på jer eller Nets?

»Nej, og det mener jeg heller ikke, det gør. Projektet med JavaScript har jo stået på i et år nu. Så vi har jo vidst, vi skulle over på en anden platform. Det tager bare noget tid at udvikle.«

Siden denne artikel er skrevet, har Digitaliseringsstyrelsen meldt ud, at den planlagte lancering af NemID-JavaScript bliver udskudt. Styrelsen havde ellers tidligere bebudet at, den ville finde sted på udvalgte hjemmesider 28. maj. Det har ikke efterfølgende umiddelbart været muligt at få en kommentar fra Digitaliseringsstyrelsen. Det arbejder vi på.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>