DSB skal forklare, hvorfor man skjulte rapporter om revner i IC4-tog

DSB skal komme med en grundig forklaring på, at man i 2011 ikke udleverede to rapporter om skader på IC4-togenes aksellejekasser til Atkins, som skulle vurdere togenes tilstand. Det kræver transportminister Magnus Heunicke (S) nu.

Læs også: Ekspert-rapport advarede DSB om IC4′s fejlramte akselkasser for fire år siden

Ingeniøren har fået aktindsigt i og offentliggjort de to rapporter fra henholdsvis Force Technology og Schaeffler Technology, og lørdag skrev Jyllands-Posten, at ministeren nu har krævet en grundig redegørelse af DSB om sagen.

Han er ikke tilfreds med DSB og siger i en e-mail til Jyllands-Posten, at det for det første er »ufatteligt«, at DSB ikke gav Atkins alle tilgængelige oplysninger, og at det er helt »uforståeligt«, at man har set bort fra en rapport, som man selv har bestilt, skriver de.

»Jeg vil derfor bede DSB om hurtigst muligt at udarbejde en grundig redegørelse for sagen,« siger han til Jyllands-Posten.

Læs også: Minister: Ufatteligt, at DSB skjulte revner for IC4-konsulenter

De første to skader skete på frontaksler og på toge, der havde påkørt en sporstopper på et værksted. Derfor antog DSB, at revnerne skyldtes påkørslerne.

»Vi mente, vi havde forklaringen, at man naturligvis ikke må påkøre sporstopperne på værkstederne, men jeg vil helst ikke svare på, hvad man skulle og ikke skulle have gjort dengang. Man vurderede, at man derved havde fundet årsagen, og at der ikke var tale om et generelt problem. Derfor sendte man ikke rapporterne med til Atkins,« har Steen Schougaard Christensen tidligere forklaret Ingeniøren.

Læs også: Læs alle tre rapporter om skader på aksellejekasser og støddæmpere på IC4

Rapporten fra Schaeffler Technology nævner ikke noget om menneskelige fejl og påkørsler af sporstoppere.
Derfor forstår professor i materialer Karl Brian Nielsen fra Aalborg Universitets Institut for Mekanik og Produktion ikke, at den ikke blev udleveret til Atkins.

»Jeg vil vurdere, at den her rapport er vigtig at få med i en samlet undersøgelse. Rapporten konkluderer for det første, at håndværk, materiale og fremstilling er okay. Derudover konkluderer den, at revnerne skyldes træthedsbrud. Den siger intet om påkørsler. Akselkasserne har en vis belastning, som de kan klare. Hvis belastningen, også over få gange, er for stor, så bliver de udmattede. Det er to tilfælde af ualmindelig udmattelse, og der er dermed stor sandsynlighed for, at der også vil være et problem på de andre tog,« siger Karl Brian Nielsen til Jyllands-Posten.

I foråret opdagede DSB tre nye tilfælde af revner på aksellejekasser, og Trafikstyrelsen forlangte en risikovurdering fra en ekstern assessor. Han gjorde det klart, at så længe togene bliver tjekket hver syvende dag for revner, er der ingen fare for afsporing.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>