Efter metroaftalen: Trods ny gæld glæder København sig til at slippe for statens indblanding

En ejerandel til Københavns Kommune på 95 procent i stedet for 55 procent af byudviklingsselskabet By & Havn er en af konsekvenserne af torsdagens godt 11 milliarder kroner dyre metroaftale mellem staten og kommunen.

Og det glæder teknik- og miljøborgmester Morten Kabell fra Enhedslisten, selv om der følger en gæld på 16,5 milliarder kroner med i aftalen.

»Djævelen ligger jo altid i detaljen. Så det bliver spændende at se, hvad vi kan med den øgede ejerandel. Men umiddelbart venter jeg, at vi kan bruge ejerskabet mere aktivt, så vi i højere grad kan anvende grundene i Nordhavnen og Ørestaden til at gavne Københavns klimaplaner og miljømål,« siger Morten Kabell.

Nordhavnen bliver ellers markedsført som en meget grønt og bæredygtigt anlagt bydel, men du er ikke tilfreds?

»Nej, vi mangler stadig en masse rekreative områder og at kunne bygge mere alment, end vi hidtil har kunnet. Der er kommet ekstremt lidt alment, men for mig er social bæredygtighed også vigtig.«

Staten gik efter pengene

Hvordan har statens andel i By & Havn kunnet spærre for de ambitioner?

»For de statslige repræsentanter i By & Havns bestyrelse har det været mere vigtigt at få penge i kassen.«

Men nu får kommunen jo en gevaldig gæld, så I bliver vel også nødt til at skele til pengepungen?

»Ja, selvfølgelig. Men historisk ser kommunen mere langsigtet på vores investeringer og på, at vores grundsalg og ejendomme skal understøtte den udvikling, vi ønsker. Staten har derimod ønsket sig penge i kassen nu og her.«

Tunnel under Svanemøllebugten


Stort og fremtidssikret var Nordhavnsvejprojektet tænkt fra Københavns Kommune, men staten ville spare.

Et af de nyere konfliktpunkter mellem staten og Københavns Kommune var størrelsen på det Nordhavnsvejprojekt, som nu efter planen bliver forlænget til en decideret biltunnel under Svanemøllebugten. Kommunen håbede længe at kunne anlægge et fremtidssikret projekt, men den daværende borgerlige transportminister Hans Christian Schmidt (V) sagde nej.

Har den frustration ikke også medført et håb om større råderet i sådan nogle sager?

»Jo, det er klart, at hvis vi selv kom til at bestemme, hvordan vi kan gøre det godt for københavnerne, er det tilfredsstillende. Jeg synes ikke, hverken den tidligere eller nuværende regering har kunnet levere det, København har brug for,« siger Morten Kabell.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>