Efterforsker: Undervandspings nok ikke fra MH370

En australsk flådeofficer, der deltager i eftersøgningen af det forsvundne malaysiske fly med flynummer MH370, udtrykker nu tvivl om, hvorvidt alle de modtagne undervandspings stammede fra flyets sorte bokse. Det skriver Wall Street Journal.

En nærmere akustisk analyse af signalerne tyder nemlig på, at to af de modtagne signaler ikke kom fra noget menneskeskabt.

Ved fire lejligheder den 5. og 8. april opfangede australske og kinesiske skibe transmissioner, der kunne være signalet fra de sorte bokses indbyggede undervands-pinger.

Læs også: Australsk fartøj opsnapper to gange syv minutters signaler fra forsvundet fly

Signalerne den 8. april blev opfanget ved en frekvens på 27 kHz, men de sorte bokses undervandspinger udsender signaler ved en langt højere frekvens på 37,5 kHz. Andre signaler, der blev registreret den 5. april, havde en frekvens på 33,3 kHz. Den store forskel i frekvenserne på de aflyttede signaler har fået officeren til at udtrykke sin skepsis over for Wall Street Journal.

Efterforskerne tror dog stadig på, at de to transmissioner, man opfangede den 5. april, stammede fra flyets sorte bokse. Afvigelsen fra de sorte bokses nominelle frekvenstilskriver efterforskerne de enorme dybder og batteriernes afladning på tidspunktet.

Se Ingeniørens fokus om Malaysia Airlines MH370 her!

Drone i problemer

Siden transmissionerne har undervandsdronen Bluefin-21 afsøgt havbunden i et indsnævret område på omkring 300 kvadratkilometer uden at finde vragrester. Ifølge kilder tæt på efterforskningen har dronen gennemsøgt to tredjedele af det kraftigt indsnævrede område, men mødte problemer på de store dybder.

Bluefin-21 har ifølge efterforskere mødt dybder helt ned til fem kilometer, hvilket er et godt stykke mere end de 4.500 meter, dronen er godkendt til ifølge specifikationerne.

Læs også: Her er undervandsrobotterne, der skal finde MH370

I begyndelsen vendte dronen automatisk mod overfladen, når ombordværende sensorer opfangede, at trykket oversteg det tilladt, og efterforskere har derfor været nødt til at omprogrammere dronen, så den nu kan dykke 10 procent længere ned, end den egentlig er specificeret til.

Det australske militærskib Ocean Shield vendte onsdag tilbage til området, hvor de troværdige pings blev opfanget. Med sig ombord har det Bluefin-21-dronen, der nu skal fortsætte sin afsøgning af den sidste tredjedel af det indsnævrede område.

Følg jagten på MH370 i din indbakke – Tilmeld dig Ingeniørens nyhedsbrev

Onsdag forventes de australske, kinesiske og malaysiske myndigheder også at færdiggøre en udbudsproces, hvor man har søgt efter et privat firma, der kan bistå eftersøgningen med teknisk udstyr og viden.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>