Nu kommer sydhavnsmetroen alligevel

Nu får Københavns Kommune opfyldt sit længe nærede ønske om en Sydhavnsmetro. Samtidig bliver Nordhavnsmetroen forlænget med flere stationer. Den samlede pris er 8,6 milliarder kroner. Den overvældende metroudvidelse er blevet mulig, efter at Folketingets partier bortset fra Enhedslisten har lavet en aftale med Metroselskabets anden ejer, Københavns Kommune.

Beslutningen glæder naturligt nok Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell, Enhedslisten:

»Det er en rigtig god nyhed, at der ny er fundet en aftale om Metro til Sydhavn og mere Metro til Nordhavn. Vi skal have færre biler i byen ved at tilbyde københavnerne og pendlerne kollektiv transport af høj kvalitet og gode forhold for byens mange cyklister,« siger han, der altså ikke er enig med sine partikammerater i Folketinget.

I hvor høj grad de 8,6 milliarder kroner hjælper med at nå målet om færre biler, er dog et åbent spørgsmål. Ifølge Metroselskabets egen udredning af sydhavnsmetroen, vil den på en ganske almindelig hverdag med anden regional- og fjerntogsdrift fjerne omrkring 1.000 biler fra hovedstadens veje og især fra sydhavnsområdet,

Morten Kabell glæder sig også over, at sydhavnsmetroen vil understøtte et af hovedstadens udsatte byområder:

»Metroen til Sydhavn og Ny Ellebjerg vil hjælpe med at genrejse et af byens udsatte byområder. I forvejen investerer København sammen med de almene boligselskaber milliarder i at skabe en mere attraktiv bydel med bedre boliger, infrastruktur og byrum.«

Hvor de mange penge skal komme fra, er endnu et åbent spørgsmål. Som et led i aftalen overdrager staten 40 procent af sin ejerandel i udviklingsselskabet By & Havn. Selskabet, der netop har offentliggjort sin årsrapport, havde sidste år en negativ egenkapital på 3,5 milliarder kroner og skylder 16,5 milliarder kroner væk.

I det selskab har staten altså kun fem procent tilbage, mens Københavns Kommune har 95 procent. Ikke så sært får det finansminister Bjarne Corydon (S) til at karakterisere aftalen som både ‘god’ og ‘begavet’.

I Metroselskabet tager bestyrelsesformand Henning Christophersen beslutningen som et skulderklap:

»Vi kan være stolte af, at der er politisk vilje til at investere i fremtiden. Vi tager det som et skulderklap, og vi ser frem til at udvikle København til en fantastisk metropol, hvor indbyggere og gæster kan komme hurtigere, nemmere og mere miljøvenligt rundt i byen,« siger han.

Sydhavnsmetroen består af fem nye stationer fra Fisketorvet til Ny Ellebjerg, og de fem stationer bliver en del af en ny metrolinje, der via indre by og stop ved en række af stationerne på Cityringen ender i Nordhavnen, hvor der nu skal anlægges yderligere stationer.

Hvis man inkluderer Cityringen, vil hovedstaden i løbet af de næste 10 år komme op på mere end dobbelt så mange metrostationer som de nuværende 22 metrostationer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>