Grønlands indlandsis smelter hurtigere end ventet

Gletsjere i Grønland er mere sårbare overfor stigninger i havtemperatur, end forskerne tidligere har beregnet. Det skyldes, at tidligere ukendte dale under indlandsisen er dybe nok til, at store mængder is kommer i kontakt med det relativt varme havvand. Det konkluderer en artikeli det videnskabelige tidsskrift Nature Geoscience.

Allerede i dag har varmere havvand betydet en hurtigere afsmeltning af indlandsisen, men beregningsmodeller har hidtil været baseret på, at en større del af isen lå for højt til at komme i kontakt med vandet, og at afsmeltningstempoet derfor ville mindskes.

Læs også: Kæmpekløft opdaget under Indlandsisen

»Det viser sig at være forkert. Gletsjerne i Grønland vil sandsynligvis trække sig hurtigere og længere tilbage end forventet, og i meget længere tid, med den meget anderledes topografi, som vi har opdaget under isen, siger artiklens hovedforfatter, Mathieu Morlighem, til phys.org.

Han peger desuden på, at konsekvenserne af afsmeltningen er store, da den kan være medvirkende til stigende vandstand verden over.

Forskerne bag artiklen har brugt data fra fly-bårne radarer og satellitbilleder af isens bevægelser til at skabe et billede af isens tykkelse og grundfjeldets placering under indlandsisen.

Tidligere har radardata været for upræcise til at måle grundfjeldet langs kysterne, men forskerne bag artiklen har løst problemet ved at kombinere radarbillederne med satellitbilleder ved hjælp af en særlig algoritme. Algoritmens beregninger afslørede blandt andet, at gletsjere ved Grønlands kyster strækker sig over 100 km ind i landet, skriver phys.org.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>