Schweiz stemmer nej tak til svenske kampfly

Den svenske forsvarseksportmyndighed kunne fredag glad melde ud, at det tjekkiske flyvevåben havde valgt at forlænge sin eksisterende leasing-aftale på 14 Gripen C/D-fly med yderligere 12 år.

Søndag blev der dog lagt en alvorlig dæmper på begejstringen, da en schweizisk folkeafstemning betød, at en handel på 22 Gripen-fly til en værdi af 19 milliarder kroner faldt til jorden. Det skriver NyTeknik.

Med 53,4 procent af befolkningen imod et indkøb af de svenske fly, der er af typen Super-Jas, bliver aftalen nu ikke til noget, og schweizerne står ikke klar med en alternativ partner, der skal levere landets nye kampfly.

Den svenske forsvarsminister, Karin Enström, kalder udfaldet for ‘kedeligt’ og bakkes op af andre svenske politikere, som er ærgerlige, da aftalen ellers ville have givet et vigtigt skub til økonomien i hele flyprojektet.

Tjekkiet forlænger leasingaftale

Tjekkiet har dog været så glade og tilfredse med deres leasingaftale på de svenske kampfly fra Saab, Gripen C/D, at flyvevåbnet fredag forlængede den eksisterende aftale frem til 2027.

Den oprindelige aftale, der formelt er indgået mellem de to landes regeringer med Saab som underleverandør, indebærer, at det svenske forsvars materieltjeneste bærer ansvaret for alt vedligehold og opgraderinger af de i alt 14 Gripen-fly.

Læs også: Tjekkiet viser vejen til nye kampfly på lavbudget

På denne måde slap tjekkerne forholdsvist billigt fra deres indkøb af kampfly, der beløb sig til knap fem milliarder kroner, hvor den eneste ekstra omkostning var brændstof. Den oprindelige leasingaftale ville være udløbet næste år.

Ifølge en artikel fra januar i det tjekkiske medie Prague Post vil den nye aftale oven i købet være endnu billigere end den hidtidige.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>