Hospital opsætter kæmpe solcelleanlæg på 6.000 kvadratmeter

Mens kommunerne stadig river sig i håret over fordelingen af 20 MW-puljen, bygger Hvidovre Hospital et nyt kæmpe solcelleanlæg, der skal producere 700 MWh årligt og spare omkring en million kroner om året på elregningen.

Regionsrådet i Hovedstaden har netop bevilget hospitalet 20 millioner kroner til opsætning af et anlæg, der kommer til at fylde 6.000 kvadratmeter på det 10.000 kvadratmeter store tag.

Hospitalet har endnu kun fået foretaget en screening af projektet og kan derfor ikke angive præcist, hvor stor effekten på anlægget bliver. Først skal den rette entreprenør findes via et EU-udbud. Anlægget skal stå færdigt til foråret 2015.

Anlæggets produktion skal afsættes direkte i bygningen under den såkaldte nettomålerordning, så strømmen bliver både gratis og afgiftsfri for hospitalet, der årligt har energiomkostninger for i alt 60 millioner kroner.

Projektdirektør for Hvidovre Hospitals byggeafdeling Finn Bloch forklarer, at solcellerne blot bliver et supplement til hospitalets høje strømforbrug, der formentlig vil ligge over anlæggets peak-kapacitet døgnet rundt.

»Vi har jo den fordel, at vi har et meget stort strømforbrug nærmest døgnet rundt, så vi er ikke så afhængige af, at strømmen kun skal bruges på bestemte tider. Forskellen er altså bare, at vi skifter noget af den ‘sorte’ strøm, vi alligevel bruger, med grøn energi,« siger Finn Bloch.

Besparelserne på el-regningen skal ifølge Finn Bloch kunne betale anlægget hjem over en periode på højst 15 år.

Læs også: Her er de vigtigste teknologier i eftersøgningen af MH370

Harme i kommunerne

Det enorme solcelleanlæg er ekstra salt i såret for flere af landets kommuner, der i øjeblikket stor i en penibel situation efter fordelingen af den kommunale 20 MW-pulje. Puljen var kommunernes chance for at få økonomi i deres solcelledrømme, da de ellers er forpligtet til at udskille hvert enkelt anlæg i et selvstændigt elforsyningsselskab.

Læs også: Desperate kommuner efter solcelle-roulette: Det giver ingen mening

Det krav regionerne derimod ikke ligger under for. Det har blandt andet fået Kommunernes Landsforening til at rette sin vrede mod klima-, energi-, og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) og bede ham ændre på reglerne, så der er lige vilkår i de forskellige dele af den offentlige sektor.

Da kommunernes solcellepulje blev overtegnet, samme dag som den åbnede, med næsten det dobbelte af puljens kapacitet, betød det, at Energinet.dk måtte trække lod om samtlige anlæg. Flere af kommunerne havde allerede etableret anlæg, som ikke fik dispensation, og står nu med overvejelser om at pille dem ned igen med millioner af spildte skattekroner til følge.

Læs også: Kommuner efter ‘dilettantisk’ lodtrækning: Vel vil vi ej pille solceller ned

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>