Kommentar i Nature: »Den post-antibiotiske tid er over os«

I sidste måned udsendte Verdenssundhedsorganisationen, WHO, et globalt kort over antibiotikaresitens udbredelse sammen med en advarsel om, at vi går en ‘post-antibiotisk’ tid i møde. Men på mange måder er den post-antibiotiske tid allerede over os. Det skriver professor Mark Woolhouse fra University of Edinburgh og Jeremy Farrar, direktør for den britiske Wellcome Trust, i en kommentar i Nature.

Flere former for antibiotika, der tidligere reddede liv, er nu værdiløse, og listen over resistente bakterier bliver længere og længere. Alle klasser af antibiotika bliver hele tiden yderligere kompromitteret af resistens. Det samme gælder mange antivira-, antiparasit- og antisvampemidler, skriver de.

Læs også: Overlæge i vidneskranken: Nu er de første danskere døde af resistent svine-MRSA

Resistensen breder sig. MRSA har spredt sig mellem kontinenter, det samme har resistente typer af tuberkulose, malaria, hiv og pneumokokker.

Svag international respons på problemet

Dermed er de resistente bakterier og vira et globalt problem, som kræver global handling, Men handlingen har hidtil været svag, lyder det fra både WHO og fra flere andre sider.

Læs også: WHO: Antibiotikaresistens er en alvorlig trussel mod folkesundheden

»Vi har været nødt til at gøre noget mod udviklingen af antibakteriel resistens i mere end 20 år. På trods af flere advarsler har den internationale respons været svag,« siger Jeremy Farrar til Reuters.

Han mener, der er brug for et uafhængigt organ, som overvåger udbredelsen af de resistente bakterier.

Kamp mod tiden

Organet skal ifølge Jeremy Farrer ligne FN’s Klimapanel, men kun koncentrere sig om udbredelsen af de resistente smittetyper.

»På mange måder er den antibakterielle resistens meget lig klimaforandringer. Begge er processer, der opererer på global skala, og hvor menneskeheden har en stor del af skylden,« skriver Jeremy Farrer og Mark Woolhouse i Nature.

Kun en håndfuld nye antibiotika er udviklet de seneste år, og det er en kamp mod tiden at finde nye, mens bakterier hele tiden bliver mere resistente. Derfor appellerer forskerne i Nature til globalt samarbejde.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>