Længere vinger på vindmøllerne giver Danmark mere grøn strøm

I 2020 vil 58 procent af den danske strøm komme fra vindmøller. Det viser nye analyseforudsætninger fra statslige Energinet.dk.

Fremgangen for vindkraften skyldes ikke mindst nye tilskudsregler, som energipolitikerne har vedtaget i forbindelse med energiforliget i 2012.

Læs også: Ny prognose: Danske kulkraftværker er stort set forsvundet om syv år

»Støtteordningen for nye landmøller, som trådte i kraft i 2014, inddrager nu både generatorens effekt og vingearealet i beregning af mængden af fuldlasttimer, hvor vindmøller får tilskud. Det betyder, at vi forudser, at vindmøllernes rotorareal øges, og at møllerne dermed producerer mere per installeret MW,« siger Christoffer Nicolaj Rasch fra Energinet.dk


(Klik for at forstørre)

Han tilføjer, at man samtidig regner med, at nye vindmøllerne, der skal erstatte de gamle vindmøller, vokser i størrelse, og at kapaciteten som sådan derfor også øges frem mod 2020.

Ifølge rapporten øges kapaciteten på land med godt 570 MW i forhold til sidste prognose i 2013, hvor man regnede med en dalende kapacitet på land. I samme rapport fra 2013 nåede vindkraftprocenten i øvrigt op på 54 pct.

Benyttelsestiden stiger

I de nye forudsætninger opjusterer Energinet.dk benyttelsestiden for især havvindmøller og en smule for landvindmøller baseret på statistik fra de seneste år.

Den modsatte vej trækker, at den nyeste forskning har vist, at et vindmæssigt normal-år er mindre vindrigt og altså dårligere end tidligere forudsat.

Vindmølleindustriens brancheforening er slet ikke enig med Energinet.dk i fremskrivningen. Analysen tager ikke højde for en statslig undersøgelse af helbredseffekten ved vindmøller, som har sat en stopper for planlægningen af vindmøller i et stort antal kommuner, mener foreningen.

»Myndigheden regner med langt flere MW på land, end hvad branchen selv forventer. I flere kommuner er planlægningen gået i stå og fremskrivningen skal derfor tages med et stort gran salt,« siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Vindmølleindustrien, i en pressemeddelelse.

Dejligt med mere vindkraft

Afdelingschef i Dansk Energi, Charlotte Søndergreen, kaldet det dejligt, at vi tilsyneladende kan få mere vindkraft for de samme penge, men at det ikke må få politikerne til at ændre på en gældende energiaftale:

»De nye tal kan anvendes, når man næste gang skal skrue et energiforlig sammen. Det er ikke seriøst, hvis man vil ændre på et allerede indgået forlig. Det signalerer ustabilitet, som kun er med til at gøre investeringerne i sektoren dyrere,« siger hun.

Hun tilføjer, at analyser fra Dansk Energi viser, at de ældre møller bliver stående længere end tidligere, hvilket også bidrager til en øget vindkraftproduktion.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>