Ny firmware kan gøre SSD’er tre gange hurtigere

En solid-state-disk i computeren i stedet for en traditionel, mekanisk harddisk giver et solidt løft af hastigheden. Men det kan gå endnu stærkere, mener japanske forskere, der har kigget nærmere på måden data bliver skrevet til hukommelsescellerne i disken.

Og med en ny, forbedret algoritme kan man faktisk tredoble læse- og skrivehastighederne, samt halvere antallet af skriveoperationer, og dermed begrænse sliddet. Det skriver Infoworld.com, der citerer det japanske medie Tech-on.

Den nuværende metode til at ændre data på en SSD er nemlig en flaskehals, mener forskerne fra Chuo Universitetet.

Når nye data skal overskrive gamle, kan de ikke bare blive skiftet ud, men skal skrives til en sektor i en i forvejen tom blok, hvorefter blokken med de gamle data bliver gjort ugyldig. Derfor skal der med tiden arbejdes en del med garbage collection, altså oprydning blandt de mere og mere fragmenterede data, og det kan tage 100 millisekunder, hvilket er lang ventetid i SSD-sammenhæng.

Ved i stedet at skyde et ekstra lag ind, som planlægger skrivningerne bedre på forhånd, kan det hele gøres mere effektivt. Tricket er kort fortalt at finde sektorer i allerede fragmenterede blokke og skrive nye data der, i stedet for at tage hul på nye, blanke blokke – altså at fylde hullerne som i et spil tetris.

Den nye metode vil primært have effekt, hvis der er mange skrivninger, for eksempel i et enterprise-miljø med SSD som lagerplads for databaseskrivninger. Men med et nyt middleware-lag kan man få den højere hastighed og lavere slid, uden at skifte hardwaren ud, skriver forskergruppen.

Læs også: Svært at slette alt på SSD’en – total destruktion er det eneste sikre

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>