Sur smiley sætter stopper for støj på storrumskontor

Mere end halvdelen af alle ansatte i åbne kontorlandskaber føler sig forstyrret af støj. Det er der ikke noget nyt i. Alligevel vælger stadig flere virksomheder at lade medarbejderne arbejde side om side med de kimende telefoner i storrumskontoret. Men nu kan et nyt sensorsystem med tilhørende ‘smiley-ordning’ måske lægge en dæmper på støjen.

Bag det nye koncept, StøjGuiden, står teknologi- og rådgiverfirmaet Delta, der i samarbejde med headset-producenten Jabra og støjmålerfirmaet SoundEar har udviklet et system af sensorer, der viser støjen i ‘real time’ – i form af smileyer på en tv-skærm.

Hold øje med de seneste ingeniørjob på Jobfinder.

  • 10 sensorer (mikrofoner) blev sat op på kontoret sammen med to store fladskærme.
  • De blev placeret over hele kontoret: På gange, ved vinduer og lignende. Men ikke over enkeltpersoner.
  • De seks smileyer illustrerer en lydskala fra 45 til 85 dBA.
  • Systemet er stadig en prototype og kræver justeringer for at fungere i større skala.
  • Lige nu overvejer parterne, hvorvidt de skal gå videre med projektet.

Fidusen er, at medarbejderne på tv-skærme kan se støjniveauet i de forskellige områder af kontoret. Både nu og her – men også et gennemsnit over tid, så de får et overblik over støjkilderne i løbet af dagen.

Støjen nu og her er visualiseret ved smileyer. Der er seks af slagsen i en farveskala fra lysegrøn til mørkerød – fra en yderst utilfreds til en meget glad smiley. Gennemsnitsstøjen er illustreret med baggrundsfarve, og begge dele kan ses på storskærmen.

Læs også: Derfor hader danskerne storrumskontoret

»Gennemsnitsstøjen kan medarbejderne bruge til at se, hvor de skal gå hen, hvis de har brug for stilhed, mens ‘real time’-støjen skal få dem til at ændre adfærd,« siger specialist i Delta Morten Georg Jensen.

Systemet er netop blevet testet i en virksomhed, hvor alle 26 ansatte arbejder i storrumskontor, og hvor der tidligere var gjort forsøg med støjbegrænsning – uden det store held. Men nu fik de ansatte i fire uger mulighed for at se støjen, og det gjorde en forskel.

Over 70 procent var blevet mere opmærksomme på deres eget taleniveau, næsten 90 procent mente, at det havde ført til en ændring af støjadfærden på kontoret, og halvdelen vurderede, at støjen var blevet mindre.

Læs også: Sådan kommer du til at elske dit storrumskontor

De fleste af medarbejderne forsøgte i høj grad at tilpasse deres adfærd, så de generede andre mindst muligt. Ikke overraskende viste testen også, at de, der kunne se skærmene fra deres kontorplads, var mere opmærksomme på eget støjniveau.

Projektet er nu afsluttet, og historien melder intet om, hvor højt medarbejderne igen råber. I første omgang var der også blot tale om en prototype, men skaberne bag mener, at systemet er et godt bud på, hvordan man kan inddrage medarbejderne i at dæmpe støjen – og dermed bedre arbejdsmiljøet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>