Ny motortrafikvej er for smal til udrykning

Der gik ikke mange dage efter indvielsen af motortrafikvejen på rute 21 den 29. november, før den første bilist var kørt ind i autoværnet. Uheldet var beskedent, og endnu har der ingen alvorlige uheld været på den 20 kilometer lange rute, der går fra Tuse og ud mod Sjællands Odde til Vig.

Men den bare fem måneder gamle 2+1-vej, der går fra Holbæk til Vig, giver problemer for ambulance- og brandfolk. For vejen er flere steder ganske smal med kun et enkelt spor med autoværn på begge sider, og den er anlagt uden nødspor.


De lange ensporede strækninger, der er afgrænset af kabelautoværn og anlagt uden nødspor betyder, at brandvæsnet fremover må rykke ud til trafikulykker for at hjælpe med at fjerne autoværn. (Foto: Vejdirektoratet).

Det har fået ambulancetjenesten, politiet og Odsherred Brandvæsen til at indgå en aftale om, at brandvæsenet fremover rykker ud til alle trafikulykker på rute 21 for at sikre og assistere ambulancefolkene og fjerne autoværnet.

Normalt bliver Odsherred Brandvæsen kun kaldt ud til trafikulykker, hvor der er fastklemte, eller hvis der ved den efterfølgende oprydning er brug for en miljøindsats. Med den nye aftale forpligter brandvæsenet sig til i en toårig forsøgsperiode at rykke ud til alle trafikulykker.

Efter forsøgsperioden skal såvel ordningen som motortrafikvejens forsøgsvise udformning med kabelautoværn forsynet med fire wirer og asfalt helt hen til autoværnet, evalueres, fortæller anlægschef Søren Andersen fra Vejdirektoratet.

»For at højne sikkerheden og undgå de allerfarligste mødeuheld, hvor trafikanter kører frontalt mod hinanden, har vi har lavet 2+1-vejen som et forsøg med kabelautoværn, sådan som man kender det fra Tyskland og Sverige.«

»Det skaber selvfølgelig begrænsninger, hvis der sker et uheld og en bil kører ind i autoværnet, hvor der kun er ét spor. Men vi lavet rabatten kørefast, hvor trafikken kan trille forbi den bil, der står og spærrer i kørselsretningen,« tilføjer han.

Desuden har brandfolkene altså mulighed for at åbne midterautoværnet, så ambulancer kan komme frem og vejen blive ryddet.

»Hvis uheldet er så stort, at det bliver nødvendigt at tage autoværnet af, så har vi forberedt autoværnet, så man kan løfte kablerne af, hvor det er kabler,« oplyser Søren Andersen.

Om det bliver sidste gang, at Vejdirektoratet udformer en motortrafikvej som rute 21, tør Søren Andersen ikke sige:

»Fra Sverige og Tyskland er erfaringen selvfølgelig, at snævrere passage medfører større udfordring. Men jeg vil ikke afvise, at vi på grundlag af egen erfaring om, hvorvidt det er en reel udfordring, ikke gentager det. Det er jo et forsøg, aftalt med forligspartierne.«

Læs også: Ny motortrafikvej får en bro pr. kilometer

Da motortrafikvejen langt om længe kom på finansloven, blev den kritiseret for at være planlagt efter forældede sikkerhedsstandarder, som gjaldt, da det ti år forsinkede projekt oprindelig blev planlagt.

I 2007 blev der indført nye standarder for sikker udformning af motortrafikveje. Ifølge dem skal motortrafikvejen udstyres med to spor i hver retning og med autoværn imellem. Men da Odsherreds motortrafikvej endelig skulle bygges, rakte pengene, i alt 1,4 milliarder kroner, kun til et enkelt spor i hver retning, suppleret med overhalingsmuligheder undervejs.

Nu kommer sparevejen i stedet til at medføre ekstra udrykninger, 5-10 om året ifølge Odsherred Brandvæsen vurdering. Men det er billigt og vil formentlig højst vil koste 25.000-50.000 kr. året.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>