Nyt batteri kan genoplades med spildvarme

Hvis man oplader et batteri, mens det er varmt, kan man få ekstra energi ud af det, når det er kølet af. Fænomenet kaldes den termogalvaniske effekt, og nu har amerikanske forskere fra Stanford University og Massachusetts Institute of Technology fundet ud af, hvordan effekten udnyttes bedst muligt.

De har udviklet et særligt batteri, som kan forvandle spildvarme til elektrisk energi mere effektivt, end det er muligt med termoelektriske materialer, der kan forvandle varme direkte til elektrisk strøm.

Ideen er, at man først opvarmer det flade batteri med varme, der ellers blot var gået til spilde. Så oplades det, mens det er varmt, og fuldt opladt får det lov at køle af. Når det så skal bruges, giver det mere elektrisk energi, end man har brugt til opladningen.

Læs også: Termoelektrisk materiale kan spare 10 procent brændstof i biler


Særlige elektrodematerialer gør det nye batteri ekstra effektivt, når det gælder om at forvandle varme til elektrisk energi. (Illustration: Stanford)

Utrolige mængder af energi går tabt, fordi det ikke er muligt at udnytte spildvarme eller overskudsvarme effektivt. Når temperaturen er under 100 grader celsius er det svært at omdanne den termiske energi til en mere nyttig form for energi, men her kan det nye batteri hjælpe.

I en artikel i Nature Communications beskriver forskerne, hvordan varme kan forvandles til elektricitet med en effektivitet på 5,7 procent, når temperaturen svinger fra 60 til 10 grader celsius. Det er en ganske høj effektivitet i forhold til den, som termoelektriske materialer typisk byder på.

I forhold til vægten er batteriets præstationer dog knap så imponerende, fremgår det af en pressemeddelelse fra Stanford University. Andre forskere arbejder på fuld kraft på at finde nye, bedre og ikke mindst billigere termoelektriske materialer, så spørgsmålet er, hvem der kommer først med en teknologi, der for alvor er interessant at bruge på kraftværker, ved industrielle anlæg som for eksempel stålvalseværker og andre steder, hvor masser af energi i dag går til spilde.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>