Ødelagt raketmotor kan forsinke amerikansk ISS-mission

En test af en raketmotor til det amerikanske rumfartsfirma Orbitals Antares-raket er gået helt galt. Cirka et halvt minut inde i testen, der skulle have varet 54 sekunder, medførte en alvorlig fejl omfattende ødelæggelser på motoren, skriver Universe Today.

Raketmotorerne til Antares-raketterne leveres af amerikanske Aerojet Rocketdyne, som sammen med Nasa er i fuld gang med at undersøge hændelsen, der fandt sted torsdag eftermiddag amerikansk tid.

Her skulle en raketmotor af typen AJ-26 testes ved Nasa’s Stennis Space Center i Mississippi, så den kunne være klar til en opsendelse i starten af 2015. Siden november 2010 er AJ-26-motorerne blevet testet i samarbejde med Nasa.


Der er drøn på, når AJ-26-raketmotorerne testes. Dette billede stammer fra en test i januar 2014. (Foto: Nasa)

Læs også: Privat fragtkapsel er ankommet til Den Internationale Rumstation

Det vides endnu ikke, om motoren ligefrem eksploderede, men det ligger fast, at ingen mennesker kom til skade ved uheldet.

Aerojet Rocketdyne ombygger russiske NK-33-motorer, så de under navnet AJ-26 kan bruges til at løfte Antares-raketterne. NK-33 blev oprindeligt udviklet til russiske N1-måneraketter, der skulle være Sovjetunionens svar på de amerikanske Saturn V-raketter. N1-raketterne kom dog aldrig op.

Det store spørgsmål er nu, om uheldet vil forsinke opsendelsen af den Antares-raket, der ellers skulle løfte rumkapslen Cygnus op i kredsløb den 10. juni. Cygnus skal efter planen bringe halvandet ton udstyr og forsyninger op til den internationale rumstation ISS.

Nasa betaler de to private rumfartsfirmaer Orbital og SpaceX for leverancer til ISS, og to gange tidligere har rumkapslen Cygnus været sendt op til rumstationen.

På lidt længere sigt vil Orbital sandsynligvis forsøge at gøre sig uafhængig af russiske motorleverandører. Firmaet er ved at slå sig sammen med et andet amerikansk firma, nemlig ATK, der blandt andet bygger raketmotorer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>