Snowden giver tv-interview: ’Jeg var spion – ikke bare systemadministrator’

Onsdag aften kunne USA’s befolkning tænde for et langt tv-interview med whistlebloweren Edward Snowden, optaget i Moskva af tv-stationen NBC.

Det var den første længere optræden i amerikansk tv for den 30-årige it-mand, der blev en international berømthed, da hans afsløringer om NSA’s overvågning ramte medierne for et år siden.

Siden har der kørt en intensiv kamp om, hvordan man skal vurdere hans gerninger, hvor myndighederne i USA har gjort hvad de kunne for at tale ham ned og reducere ham til en gemen tyv og forræder.

I interviewet reagerede Edward Snowden på en af de mange fremstillinger af ham, nemlig billedet af en lavtplaceret it-mand, som udnyttede en speciel adgang til de mange tusinde strengt fortrolige dokumenter. Præsident Obama har selv beskrevet Snowden som en ’hacker’ – og nok ikke i den positive betydning, som ordet også kan have, især på engelsk.

I virkeligheden har Edward Snowden været trænet som agent og har været sendt ud på hemmelige missioner for CIA og NSA, hvor han levede undercover i andre lande under falsk navn, forklarede han i interviewet. På disse missioner skulle han som it-ekspert stå for it-delen af spionagen.

USA’s regering og politikere har også mistænkeliggjort Snowden som en spion, der er hoppet af til fjenden, altså russerne, siden han nu har opholdt sig i Moskva det meste af året, der er gået. Men den eneste grund til, at han ikke kom længere end til Moskva har været, at USA annullerede hans pas, da han forsøgte at rejse videre til Cuba og Sydamerika, forklarede Snowden i interviewet. På et tidspunkt blev Bolivias præsident i øvrigt også forhindret i at forlade Østrig i sit eget fly, da ingen omkringliggende lande ville tillade flyet at fortsætte. Det viste sig, at der gik rygter om, at Edward Snowden var ombord, hvilket var forkert.

Den første officielle reaktion på det lange primetime-interview med Edward Snowden kom fra USA’s udenrigsminister John Kerry, som ikke lagde fingrene imellem, ifølge Ars Technica.

»For en fyr, der skulle forestille at være meget kvik, er det et temmelig dumt svar, ærlig talt. Edward Snowden er en kujon. Han er en forræder, som har forrådt sit land. (…) Han burde mande sig op og komme tilbage til USA,« sagde John Kerry i et interview og efterlod dermed ikke meget tvivl om, hvordan Snowden ville blive behandlet af myndighederne , hvis han vælger at flytte hjem til USA.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>