V: Danske myndigheder skal beskytte databehandlere mod amerikansk pres

De danske myndigheder skal tage slagsmålet med USA, hvis de amerikanske myndigheder beder en databehandler i Danmark om at udlevere personfølsomme oplysninger. Det mener Venstres It-ordfører, Michael Aastrup Jensen, efter at en amerikansk domstol har afgjort, at amerikanske selskaber kan tvinges ved lov til at udlevere oplysninger fra deres datterselskaber i Europa.

Flere amerikansk ejede selskaber håndterer personfølsomme oplysninger for de danske myndigheder, og eksempelvis er CSC databehandler for blandt andet Rigspolitiet, Inderigs- og Økonomiministeriet og alle de danske politikredse. Men virksomheden kan komme i klemme mellem Amerikansk og dansk ret, hvis de amerikanske myndigheder kræver at det amerikanske moderselskab udleverer oplysninger om danske borgere.

Og ifølge både Datatilsynet og juridiske eksperter bør myndighederne overveje, om de kan stå inde for datasikkerheden i sådan en situation.

Derfor vil Venstre altså have beskyttelse til de danske databehandlere, så de kan modstå et eventuelt amerikansk pres. Det skal være et statsligt anliggende, og håbet er, at diplomatiet kan sikre danskernes data.

»Vi skal kunne gå ind og give noget beskyttelse til disse her virksomheder, der kommer i klemme. For det er en alvorlig klemme, de kan komme i. Danmark må troppe og overtage sagen, så leverandørerne kan nægte at udlevere data til USA.«

Er det realistisk, at Danmark kan få de amerikanske myndigheder til at ændre kurs i sådan en situation?

»Det mener jeg faktisk, at det er, hvis man gør det til en statssag. Så man går ud fra at amerikanske beslutningstager kan se, at man ikke skal gå ind og tryne en nær allieret som Danmark,« Siger Michael Aastrup Jensen, der tilføjer, at man vil bede regeringen implementere foranstaltningerne i Danmark, ligesom man vil gå videre til EU med det.

CSC har været involveret i offentlig dansk it siden halvfemserne, da virksomheden købte det, der dengang hed Datacentralen. Og man kan spørge sig selv, hvor de nævnte sikkerhedsforanstaltningerne var, da Venstre selv sad i regering. Men ifølge Michael Aastrup Jensen har problemstillingen ikke været på radaren før i de sidste par år.

»Vi er simpelthen blevet overhalet af begivenhedernes gang. Edward Snowden har åbnet øjnene på mange af os, og at en amerikansk dommer kan sidde og træffe sådanne beslutninger, det havde jeg ikke drømt om for bare få år siden,« Siger Michael Aastrup Jensen til Version2.

Læs også: Datatilsynet: Myndigheder bør tænke sig om, inden de hyrer amerikansk ejede databehandlere

Regeringen tager bekymringerne alvorligt

Også Enhedslistens it-ordfører Stine Brix udtrykker over for Version2 bekymring over, at amerikansk ejede selskabers håndterer personfølsomme oplysninger om danskere, og DFs it-ordfører, Dennis Flydtkjær, oplyser, at han vil bede regeringen igangsætte et udvalgsarbejde på området.

Inden for regeringen hos det Radikale Venstre er it-ordfører Jeppe Mikkelsen enig i, at der skal kigges nærmere på persondataretten og håndteringen af borgernes oplysninger. Han mener dog ikke, at der umiddelbart er grundlag for at udelukke amerikanske virksomheder fra at byde ind på offentlige danske udbud.

»Disse bekymringer skal selvfølgelig tages alvorligt. Persondataloven har efterhånden en del år på bagen, og vi skal have sikkerhed for at danske borgeres data ikke bliver misbrugt. Så vi skal have kigget på skillelinjerne mellem dansk ret og lovgivningen i et eventuelt andet land, det er relevant. Men at afskrive internationale selskaber som databehandlere, det kan jeg ikke gøre på nuværende tidspunkt,« siger Jeppe Mikkelsen til Version2.

Den konklusion bakkes op af Venstre Michael Aastrup Jensen, der heller ikke ser løsningen i at udelukke amerikansk ejede selskaber.

»Jeg er ikke jurist, men med de udbudsregler, der er i EU, der mener jeg ikke, at vi kan udelukke amerikanske virksomheder.«

Vil i fra Venstre arbejde for at få ændret de regler?

»Nej, for det vil være en glidebane. Det er jo ikke kun amerikanere, der kan være slemme, så skal vi også udelukke russiske og kinesiske virksomheder og alle mulige andre. Det er ikke løsningen,« Siger Michael Aastrup Jensen.

Læs også: Eksperter: KMD og CSC kan blive nødt til at udlevere følsomme oplysninger om danskere til USA

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>