Burgermaskine erstatter tre ud fire medarbejdere på fast-food-restauranter

Det er slut med snak over grillen i burgerrestauranten, hvis Momentum Machines’ burgermaskine vinder udbredelse. Tre ud af fire ansatte på en restaurant som McDonalds bliver overflødige, og den sidste tilbageværende skal rengøre maskinen og fylde ingredienser på i løbet af dagen, vurderer Momentum Machines. Det skriver Teknisk Ugeblad i Norge.

Burgermaskinen fungerer ved, at den straks efter at have modtaget din bestilling former en bøf af den valgte kødkombination (f. eks kylling og svin), som den langsomt varmer op igennem en gasgrill. Herefter dumper den ned på underbollen, som allerede er tilsat garniture i form af for eksempel snittede grøntsager, der først hakkes, lige inden de bliver smidt på bollen. Overbollen tilsættes til sidst. Derefter samles hele udstyrstykket, og maskinen pakker også lige din burger ind, før den serveres.


Foto: Momentum Machines

Hidtil har maskiner som denne ifølge Momentum Machines været for dyre i indkøbspris, men nu vurderer producenten selv, at den er kommet ned i et prisleje, hvor den hurtigt kan tjene sig selv hjem.

Momentum Machines taler ligefrem om en ‘demokratisering ved at gøre kvalitetsmad tilgængelige for masserne’. Forretningsmodellen indebærer, at producenten selv skal åbne madsteder, der med maskinen som spydspids skal tage kampen op med etablerede fast-foodkæder. Håbet er så, at konkurrenterne vil blive nødt til at købe en tilsvarende maskine for at holde trit.


Foto: Momentum Machines

Teknisk Ugeblad i Norge har spurgt professor Espen Andersen ved Department of Strategy and Logistics ved Norwegian School of Management, hvorfor burgermaskiner som disse først kommer nu.

Han peger på, at effektiviseringsløsninger som denne med deres høje pris er dyrere end mennesker at implentere, men tjener sig selv hjem på sigt, fordi udgifterne til lønninger med videre har det med at være stabile eller endda stige. Han tvivler dog på, hvor mange maskiner der vil være basis for i Norge, hvor prisen på færdigmad ellers er reltativt høj.

»400 burgere i timen svarer til 6-7 burgere i minuttet. Jeg har ikke konkrete tal, men jeg har vanskeligt ved at se for mig, at der er mange restauranter som har en sådan efterspørgsel,« siger han.

Om de potentielt mange fyrede medarbejdere siger han.

»De fleste finder sig et andet job. Ny teknologi gør nogle job overflødige men skaber også andre job. Det er gerne de ufaglærte, der bliver overflødiggjort, og det bliver stadig vanskeligere at se, hvor disse mennesker skal gå hen,« siger professoren.

På sin hjemmeside skriver Momentum Machines, at de vil installere den første maskine i nær fremtid, men angiver ingen dato.

Se flere billeder på deres hjemmeside her.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>