Tvang: Skal dit firma ansætte en databeskyttelses-chef eller smutter du under søgelyset?



Til oktober ventes EU at vedtage en ret heftig opgradering af den nuværende databeskyttelses-lov.

Loven tegner til at blive ganske skrap, hvilket du kan læse mere om her: Så hårdt kan ny skrap EU-lov ramme it-virksomhederne.

Samtidig vil den nye databeskyttelseslov føre til, at mange virksomheder skal ansætte eller udpege en direktør for databeskyttelse – en såkaldt ‘Data Protection Officer’ eller DPO.

Det kommer til at gælde for virksomheder, der sælger produkter og services til europæiske borgere eller som løbende behandler data indsamlet blandt EU-borgere – uanset om de pågældende virksomheder er bosiddende i EU eller ej.

Databeskyttelses-direktøren får ansvaret for at sørge for, at virksomhedens processer og handlemåder flugter med den nye EU-lov

DPO’en forventes at være ekspert i gældende love inden for data-privacy og ventes at skulle refere direkte til den pågældende virksomheds topledelse.

I udkastet til den nye lov forestiller EU sig, at DPO’en som udgangspunkt skal ansættes på kontrakter af mindst fire års varighed – og altså dermed skal være vanskelige for virksomhederne at skille sig af med.

Det tyder på, at EU forventer, at der bliver tale om en slags ombudsmand i virksomheden.

Ifølge revisionshuset PwC har mange af de store amerikanske virksomheder i dag allerede en såkalft CPO (Chief Privacy Officer) til at håndtere problemstillinger med privacy i virksomheden.

EU har allerede varslet, at der vil falde meget høje bøder, hvis de europæiske virksomheder fanges i at overtræde de nye regler.

I det hidtidige udkast arbejder EU med en plan om at kunne udstede bøder på helt op til fem procent af en virksomheds globale omsætning.

Læs også:

Læg mærke til manden med denne titel: CDO’en kommer

Den frygtede skygge-it: Når it kommer ud af kontrol

Historien om Danmarks bedste it-chef – og dem der napper ham i haserne

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>