Ecuador udskifter US-dollars med ren digital valuta

Mens bitcoin har gået sin sejrsgang blandt digitale græsrødder, har modtagelsen blandt verdens nationalbanker og regeringer været kølig – måske fordi bitcoins også kan bruges af kriminelle til at sløre deres spor.

Og i Ecuador går man nu hele vejen og forbyder al handel med bitcoins – men indfører samtidig sin egen krypto-valuta som landets officielle møntfod. Det skriver Bloomberg, ifølge Politiken.

Det sydamerikanske land har en massiv gæld og måtte i år 2000 droppe sin egen valuta og indføre amerikanske dollars i stedet, i kølvandet på en omfattende bankkrise og voldsom inflation.

Nu forsøger Ecuadors præsident altså at tage moderne hjælpemidler i brug for at holde sammen på økonomien og sikre en bredt tilgængelig valuta. Ifølge loven om valutaen, der ikke har noget navn endnu, kan ingen tvinges til at tage imod den nye krypto-valuta, ligesom der ikke kan udstedes flere penge, end der er dækning for i nationalbankens beholdning af ædle metaller og andre valutaer.

Men flere eksperter frygter nu, at overgangen til den nye valuta hurtigt vil blive misbrugt af regeringen til at betale gæld af lokalt, med fare for inflation.

Spørgsmålet er også, om den nye valuta bliver udstedt på samme måde som en bitcoin, hvor matematikken bag dannelsen af nye bitcoins sikrer, at det kræver en stadig stigende mængde resurser, i form af hardware og energi, at producere nye bitcoins.

Den amerikanske historiker Stephen Mihm finder Ecuadors påfund meget interessant, fordi krypto-valutaer som bitcoins er blevet brugt af utilfredse borgere, når tilliden til statsligt garanterede valutaer forsvandt. At Ecuador nu forsøger med sin egen krypto-valuta for at genrejse tilliden til statens finanser, er et signal om, at de matematisk funderede valutaer er blevet vores digitale samfunds svar på en guld-standard, vurderer han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>